Aktualno

Priopćenje NSZSŠH vezano uz konačni prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama

Poštovani članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske,

Naš Sindikat član je Matice hrvatskih sindikata kao sindikalne središnjice i tijekom cijelog procesa izrade novog Zakona o plaćama unatrag godinu dana sudjelovali smo s prijedlozima, ukazivali na problematična rješenja zajedno s ostalim sindikatima udruženim u ovu sindikalnu središnjicu i kroz rad predstavnika Matice u radnoj skupini sudjelovali u iznalaženju rješenja za pitanja koja bi našim članovima mogla biti sporna.

Prepoznali smo priliku da se istakne potreba poboljšanja položaja radnika obrazovnog sektora jer u odnosu na ostale javne službe sada je jedinstvena prilika za naš probitak jer je donošenje novog Zakona o plaćama temelj za donošenje novih uredbi o koeficijentima.

Upravo zato, nijedan od sindikata Matice hrvatskih sindikata nije podržao inicijativu nekolicine sindikata iz drugih središnjica da sudjelujemo u aktivnostima koje bi dovele do neusvajanja Zakona.

Međutim, imam potrebu upoznati Vas što je poduzimao naš Sindikat u rješavanju spornih pitanja i koji su rezultati tih napora:

 1. Ocjenjivanje radnika javnih i državnih službi – u školama

Iako je u prvoj verziji prijedloga Zakona bilo predviđeno da će u školama ocjenjivati ravnatelj i da će radnici tako moći imati dodatnu mogućnost rasta plaće po ovoj osnovi, našom argumentacijom neprihvatljivosti takvog prijedloga došlo se do novog prijedloga:

      • Ravnatelj će kao odgovorna osoba potpisivati rješenja, ali sama razrada kriterija ocjenjivanja i određivanje tijela koje će ravnatelju dati prijedlog ocjene bit će definirano pravilnikom čija se izrada planira tijekom sljedeće godine, a stupit će na snagu 1. 1. 2025. godine. Naš se Sindikat svakako inzistirati na transparentnim i objektivnim kriterijima te sudjelovati u izradi samog pravilnika za naš sektor.
      • Ono što možemo već sada reći da nam je prijedlog da naš rad vrednuju krajnji korisnici (neki kažu – roditelji učenika, potpuno nam je neprihvatljivo rješenje)
      • Treba ukazati da se neće ocjenjivati samo nastavnici već i drugi zaposlenici (tajnici, računovođe, spremačice, domari…) pa će trebati voditi računa o iznalaženju kvalitetnih rješenja za sve u sektoru.
      • u prvotnoj verziji bilo je predviđeno da samo 3% radnika može biti ocjenjeno najboljom ocjenom, ali je sugestijama sindikata Matice taj broj povećan na 5% ukupnog broja.
 1. Kako se činilo da se donošenjem Zakona značajno ograničava kolektivno pregovaranje i da se neće moći ugovoriti materijalna prava specifična za osnovne i srednje škole kao što su dodatak za rad u nekim brdsko-planinskim školama ili rad s djecom s poteškoćama u razvoju te da će se ubuduće praktično pregovarati samo o osnovici, u dogovoru sa Sindikatom hrvatskih učitelja odlučili smo zatražiti službeno očitovanje tri ministarstva relevantna u izradi Zakona o plaćama (Ministarstva uprave, Ministarstva rada i našeg resornog Ministarstva). Zahtjev smo urudžbirali još 16. studenog 2023., a službeno smo ga prezentirali našem Ministru na zajedničkom sastanku 17. studenog 2023., kada smo između ostalog otvorili i pitanje ukidanja dopunskog rada. (Podsjetit ću da je to tjedan kada je Ministar odustao od prijedloga o novčanom kažnjavanju nastavnika za propuste u radu). U međuvremenu smo 22. studenog, kao član Matice hrvatskih sindikata sudjelovali na zajedničkom sastanku s predstavnicima sva tri ministarstva gdje smo dobili i usmenu potvrdu da će se moći pregovarati, ali smo inzistirali na pisanom očitovanju. Na tom zajedničkom sastanku još smo jednom tražili da Ministarstvo znanosti i obrazovanja pošalje upute za korekciju fiksnog dodatka.

Danas,  28. studenog 2023. dobili smo službeno očitovanje kojim se jasno definira da će se i dalje moći ugovarati navedena prava u granskom kolektivnom ugovoru. (Očitovanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji socijalne politike).

 1. Danas kasno popodne, počeo je službeni sastanak predstavnika Vlade i predstavnika sve tri sindikalne središnjice gdje su prezentirani koeficijenti referentnih radnih mjesta pojedinih sektora i još jednom je potvrđeno da će se tijekom sljedećeg mjeseca usuglašavati koeficijenti s pojedinim sindikatima i da rok za donošenje uredbi (1. ožujak 2023.) ni na koji način nije upitan. Kako na uredbama treba još puno rada i međusobnog usuglašavanja, mogu samo reći da nam je prikazan početni hibridni koeficijent učitelja od 1.3.2023. – 1,93. Tek ćemo tijekom prosinca znati kakvi su svi koeficijenti u sustavu obrazovanja.

Kao i uvijek do sada, nastavit ćemo proaktivno djelovati kako bi se problemi izbjegli prije nego li krive odluke budu donesene kroz rad u radnim skupinama i kvalitetan socijalni dijalog (kao kod plaćanja probnih ispita državne  mature, novčanog kažnjavanja nastavnika…). Naša snaga ne leži na pukom ukazivanju što ne valja,  već je naša snaga u snazi analiza, argumentacije, rasprava i končanih rješenja, ali ukoliko nam sve to ne bude dovoljno, naša snaga ste vi, članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji ste uvijek prvi na prosvjedima i štrajkovima kada je to nužno potrebno!

 

                                                                                               Nada Lovrić

                                                                                              Predsjednica NSZSŠH

Pristupačnost