Najnovije vijesti

Plaćanje rada na probnim ispitima državne mature – UPUTE KONAČNO!

Poštovani članovi NSZSŠH-a,

Već godinu dana traje „slučaj Probna matura“. Od najave uvođenja probnih ispita kojima se učenicima trebalo pružiti iskustvo provođenja državne mature do njene realizacije i u konačnici za naše članove iznimno važnog – nagrade za rad na provođenju probnih ispita državne mature trebalo je gotovo šest mjeseci uvjeravanja, izračuna, prezentiranja nadležnima kako se radi o dodatnom poslu koji se ne može i ne smije ugurati u „ostale poslove“. Konačno je Ministarstvo obrazovanja i znanosti u veljači 2022. procijenilo i odlučilo ono što smo jasno argumentirali, a to je da će taj posao biti plaćen.

I kada se činilo da smo po prvi puta uspjeli konstruktivnim dijalogom doći do zadovoljavajućeg rješenja za obje strane (MZO i zaposlenike srednjih škola koje je predstavljao Nezavisni sindikat), uspjelo se gotovo nemoguće – nereagiranjem nadležnih službi zakomplicirati plaćanje tog rada.

I uludo je bilo što je novac uplaćen školama, kada nije stigla jasna uputa kako taj novac isplatiti (oporezivo ili neoporezivo). Upozoravali smo MZO u šest navrata službenim mailom i u dva osobna kontakta s ministrom, ali upute nisu stizale…

Neke škole su isplaćivale oporezivo, neke neoporezivo, neke još nisu isplatite jer kao Godota čekaju upute.

Zatražili smo tumačenje Porezne uprave (objavljeno na web-u) koja je procijenila da se radi o neoporezivom prihodu. Znali smo da su neke škole već isplatile oporezivo pa smo zatražili od revizorske kuće kako pomoći računovođama da isplate razliku, slali sve u MZO i službeno do sada – ništa.

U međuvremenu smo saznali da MZO ipak šalje pojedinačna tumačenja ali samo školama koje su slale upit, pa smo slijedom toga i mi kao sindikat poslali upit i dobili odgovor:

      • Nagrada za rad na probnim ispitima državne mature isplaćuje se neoporezivo (u punom iznosu)
      • ukoliko je Škola nagradu odgojno-obrazovnim radnicima isplatila kao oporezivu, potrebno je napraviti korekciju obračuna.

 

Stoga pozivamo sve ravnatelje/ice i računovođe da sukladno uputi isplate razliku sredstava (ukoliko su isplatili oporezivo) odnosno isplate neoporezivo ukoliko do sada nisu isplatili doznačena sredstva. Korekcija se može napraviti na obračunu sljedeće plaće.

Srdačan sindikalni pozdrav svima!

 Nada Lovrić,

predsjednica NSZSŠH

 

Tumačenje revizorske tvrtke AMD Revizije d.o.o. o postupku korekcije.

Pristupačnost