Aktualno

Očitovanje na uredbu

Poštovani članovi NSZSŠH,

Cjelovito očitovanje NSZSŠH po prijedlogu Uredbe

Trenutno je u završnoj fazi izrada Uredbe o koeficijentima. Podsjećamo Uredbu donosi Vlada, ali sindikati su imali mogućnost aktivno sudjelovati u radu radne skupine i kroz uredbu odnosno kroz koeficijente nastojati izboriti što je moguće veći rast plaća za svoje članove.

Naš Sindikat je iskoristio priliku da kroz mukotrpan proces razgovora, razmjene argumentacije, dodatnih pisanih očitovanja, izračuna i uvjeravanja, pa u konačnici u Očitovanju Vladi nastoji do krajnjih granica pomaknuti postavljena ograničenja.

Rad kroz radnu skupinu nije javno vidljiv, ali pomicanja u visini koeficijenata je bilo i o tome ste imali priliku biti informirani od svojih povjerenika. Kroz rad radne skupine, zajedno sa SHU-om koji u sustavu osnovnih škola predstavlja velik broj koeficijentima vezanih radnih mjesta, uspjeli smo pomjeriti koeficijente za nositelje službe s početnih 1,90 —1,93—1,95—1,97 koji je sad u prijedlogu Uredbe.

Činjenica jest da i značajan postotni rast plaća koji se kroz uredbu očekuje ne može u potpunosti anulirati zaostatak naših  plaća u odnosu na druge koji su prije imali slične koeficijente, ali su imali značajno veće dodatke koji se sada ugrađuju u nove koeficijente.

Nakon svega, nismo u potpunosti zadovoljni učinjenim i zato kroz očitovanje po Uredbi koju  smo poslali Vladi RH tražimo dodatno prebacivanje nositelja službe iz 7. platnog razreda u 8. platni  razred raspona koeficijenata od 2,01 – 2,30. 

Nije to samo pitanje pozicioniranja u razred drugih nositelja službi slične složenosti poslova već i bolje pozicioniranje za buduće daljnje poboljšanje koeficijenata, a ne treba zanemariti i financijski efekt ovog zahtjeva.

Radi boljeg uvida u cijelu situaciju nekoliko podsjetnika:

  • prije nastavka pregovora za osnovicu u 10. mj. u 2022. rast plaća bio je u dva navrata:
  • 2 % u travnju (plaća u svibnju)
  • kroz fiksni dodatak od 60€, 80€ ili 100€ ovisno o koeficijentu na način da najslabije plaćena radna mjesta dobiju veći fiksni dodatak – bio je to jedinstven odgovor Vlade na zajedničkih zahtjev NSZSŠH i SHU za dodatak od 10% svima u sustavu, ali i sličnih zahtjeva drugih sindikata javnih i državnih službi.
  • podsjećamo da je tek sustavnim inzistiranjem našeg Sindikata konačno i MZO poslalo naputak da se odobrava isplata korekcije fiksnog dodatka za vrijeme godišnjeg odmora i to tek kad smo ishodili mišljenja dva relevantna ministarstva (Ministarstva rada i Ministarstva uprave). Ukoliko još niste dobili korekciju (a ne zna se kad će) molimo obratite se sindikalnom povjereniku koji će kontaktirati Ured i dalje će Sindikat ustrajati u ostvarivanju ovog prava.
  • u 10. mjesecu sindikati javnih službi su u okviru pregovora za osnovicu postavili jedinstven zahtjev u visini 15% rasta osnovice (dio za razliku osnovice za 2022. i dio za osnovicu u 2023.)
  • Vlada RH je u konačnici odgovorila protuprijedlogom od 5% rasta osnovice od 1. 10. 2023. i rastom plaće za 2023. kroz novu Uredbu o koeficijentima

Prilikom kretanja u razgovore o koeficijente imali smo tri osnovna zahtjeva:

  1. Minimalni rast plaća za nositelje službe 10 % – ili novi koeficijent 1,90 (većina naših članova na drugim radnim mjestima je dobila veći rast) – trenutno smo na 13,4% rasta i koeficijentu 1,97
  2. Spriječili smo prvotnu nakanu predlagača uredbe o izjednačavanje koeficijenta strukovnog učitelja SSS i strukovnog učitelja VŠS
  3. Vraćanje fiksnim dodatkom narušenih odnosa stupnjevanja koeficijenta nastavnika mentora, savjetnika i izvrsnih savjetnika

Sada slijedi još jedan krug razgovora s predstavnicima Vlade kako bismo još jednom inzistirali na prijedlozima iz očitovanja (imate ga na linku cjelovitog jer ne radi se samo o prijedlozima za nositelje nastave u obrazovanju).

Potpuno opravdano zato očekujemo štoviše inzistiramo da usprkos svim do sada učinjenim pomacima u rastu koeficijenata, Vlada napravi i ovaj zadnji, ali nama iznimno važan pomak u koji smo uložili svu raspoloživu energiju jer naši nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji zaslužuju ne samo veće plaće već priznanje vlastitog značaja pravilnim pozicioniranjem u sustavu javnih službi!

Pristupačnost