Aktualno

Znali smo se izboriti za povećanje naših plaća, znat ćemo ih i sačuvati – 11. ožujka 2020.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u srijedu ujutro novinarima kako će Vlada ‘vrlo skoro’ predstaviti mjere za pomoć gospodarstvu te da je situacija prilično ozbiljna, ali mjesta panici nema

‘Na mojem stolu su mjere koje predlažu njemački, francuski i ministri okolnih zemalja. Tijekom dana osniva se široka međuresorna skupina koja će predložiti naše ideje’ rekao je Horvat i nastavio:

‘Vrlo brzo, neću reći kroz dan-dva, Vlada izlazi s mjerama kako pomoći poduzetnicima. Strpite se još koji dan, predložit ćemo sve’.

Kaže i kako se zbrajaju posljedice na gospodarstvo nastale u siječnju i veljači te kako su brojke ‘osjetne’: Pali su uvoz i izvoz, ali mjesta panici nema. Imamo dojam da držimo sve pod kontrolom, ali posljedica će biti’.

Rekao je i kako je svjestan špekulacija i turbulencija oko cijena nafte, na što on i ministar financija Zdravko Marić mogu samo djelomično utjecati, jer ne mogu zaustaviti cjenovne ratove velikih zemalja.

Upitan što će biti s državnim proračunom i obećanim povećanjima plaća u prosvjeti i drugim resorima ministar je rekao:

‘Povećanje rashoda iz proračuna mora pratiti dinamika punjenja proračuna. Dođe li do pada prihoda i smanjena gospodarske aktivnosti, ja se nadam da će svi oni koji su tražili povećanje biti svjesni da se neke stvari moraju smanjiti’.

Zaključno, poručio je kako ovakve krize mogu biti i velike dobre prilike, primjerice da se veća količina uvozne robe zamijeni domaćom proizvodnjom što u ovom trenutku može goditi našoj poljoprivredi.

U izjavi za Hrvatski radio odgovorio mu je predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec rekavši kako je dužnost ministra gospodarstva da u kriznoj situaciji pronalazi načine da poveća prihode gospodarstva, a ne da razmišlja prvenstveno kako smanjiti izdatke proračuna. “Znali smo se izboriti za povećanje naših plaća, znat ćemo ih i sačuvati” – rekao je Mihalinec.

_____

Koronavirus smanjuje plaće? Sindikat prosvjete odgovorio ministru: ”Mi moramo biti iza zadnjeg u nizu” – dnevnik.hr

Pristupačnost