Aktualno

Zašto se nismo odazvali pozivu čelnika sindikata Preporod da sudjelujemo u prosvjedu Jednostavno rečeno – ne dijelimo iste interese

Koji su interesi gosp. Stipića vezano uz rad na Uredbi i koeficijentima?

Sigurno nisu interesi ni nastavnika, ni tajnika, ni odgajatelja, ni spremačica, jer da jesu, onda bi gospodin Stipić u radnoj skupini s predstavnicima većinskih obrazovnih sindikata gorljivo branio naše zajedničke interese. Jer da su mu interesi članova iznad svega onda bi barem u očitovanju jasno istaknuo zahtjeve u koeficijentima, a ne kako sam kaže na javnoj televiziji iznio deklarativne zahtjeve.

Zar s onim kojem do Uredbe i rasta plaća u sustavu uopće nije stalo, zar s onim čiji članovi zovu naš Sindikat da reagiramo na propuste u uredbi?

Dok smo mi u radnoj skupini nastojali prevenirati dio problema koji bi se mogli pojaviti donošenjem Uredbe istovremeno praveći pomake u koeficijentima, čelnik sindikata Preporod gospodin Stipić javno je deklarirao svoje nezadovoljstvo svime i svačim dok istovremeno nije uložio minimum angažmana u radu radne skupine kako bismo zajednički postigli što bolje rezultate za sektor obrazovanja, jer da jest, kada se iscrpe svi argumenti mi bismo na prosvjedima bili skupa.

Mi smo u svom očitovanju iznijeli konkretne prijedloge/zahtjeve, gosp. Stipić deklarativno neslaganje bez navođenja koeficijenata (prema njegovim navodima na javnoj televiziji). Dakle, tko to onda stvarno zastupa interese zaposlenika u sustavu obrazovanja, oni koji stvarno rade ili oni koje deklarativno izražavaju nezadovoljstvo?

 Okvir donošenja Uredbe nismo birali, ali jesmo odabrali da ćemo iskoristiti priliku i  maksimalno se angažirati kroz rad radne skupine kako bismo iscrpili sve argumente iz dva osnovna razloga:

1.    Preveniranje poremećaja u sustavu: Mi nemamo luksuz ne raditi ništa kako bismo prevenirati poremećaje u sustavu obrazovanja koji bi mogli nastati, pa onda okrivljavati Vladu kada se to dogodi jer bi šteta već bila nanesena, a postupak ispravaka je puno dugotrajniji i složeniji nego angažman na preveniraju tih poremećaja. Neki od tih poremećaja koji su spriječeni upravo zahvaljujući našem angažmanu za radna mjesta u sustavu srednjoškolskog obrazovanja:

      • Izjednačavanje koeficijenta stručnih učitelja sa SSS i onih s VŠS, prvotno je prijedlog radne skupine bio izjednačavanje ova dva radna mjesta koji niti po uvjetima, niti dotadašnjim koeficijentima nisu bila izjednačena, samo zahvaljujući našem angažmanu na prvotni prijedlog zajedničkog koeficijenta 1,63 dodatnim povećanjem koeficijenta za stručne učitelje s VŠS prevenirana je ova nelogičnost
      • Odgajatelji – u jednom trenutku radna skupina izašla je s prijedlogom da koeficijent naših odgajatelja bude niži od koeficijenta nastavnika i stručnih suradnika što nikada do tada nije bilo, samo našim dodatnim ukazivanjem na nelogičnost i neprihvatljivost takvog prijedloga već je hodu dogovoreno da će problem otkloniti po zaprimanju našeg očitovanja
      • Učitelji koji obavljaju nastavu plesa – unatoč tome što stječu najviše moguće kvalifikacije u Hrvatskoj za svoj rad do sada im se priznavao samo koeficijent VŠS iako nisu niti su mogli stječi više kvalifikacije, a obavljali su predano posao učitelja kao i svaki drugi učitelj u Hrvatskoj. Doduše, samo ih 42, ali 42 ljudi koji zaslužuju bolje od onog što su imali sve ove godine.

 

Nažalost, radna skupina nije raspravljala o zajedničkim radnim mjestima u sustavu: domarima, tajnicima, zdravstvenim voditeljima – medicinskim sestrama… pa smo u svom očitovanju iznijeli dodatne prijedloge koje ćemo na planiranom sastanku s predstavnicima Vlade nastojati ispraviti.

2.    Povećavanje koeficijenata

Iako se povećavanje koeficijenata kroz rad radne skupine događao 1,90—1,93—1,95—1,97 naši članovi izražavaju svoje nezadovoljstvo svojim pozicioniranjem unutar sustava koeficijenata javnih službi, zato i jesmo postavili dodatni prijedlog/zahtjev o prebacivanju nositelja službe u viši platni razred.

NSZSŠH je glas svojih članova čuo, prenio ih poslodavcu, argumentirao i obrazložio, ali ukoliko Vlada i nakon svega ipak ne prepozna važnost ovog dodatnog iskoraka, naši članovi imaju pravo ali i obvezu prosvjedima pokazati da je naš zahtjev pravedan i utemeljen!

Pristupačnost