Aktualno

Zašto predložena mirovinska reforma nije u interesu hrvatskih građana? – 27. rujna 2018.

U Zagrebu, 26. rujna 2018. –  Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske održali su konferenciju za tisak vezano uz temu cjelovite mirovinske reforme na kojoj su izložili svoja stajališta, prezentirali smjer u kojem bi se mirovinska reforma trebala kretati te naglasili nedostatke prijedloga nadležnog ministarstva. Model koji predlažu sindikalne središnjice kroz usporedbu razlika sa prijedlogom nacrta nadležnog ministartstva iznijeli su Robert Brozd iz Matice hrvatskih sindikata i Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Sukladno trenutnim odnosima prema sindikalnoj strani te neuvažavanju prijedloga i stajališta sindikata, predsjednici sindikalnih središnjica Vilim RibićKrešimir Sever te Mladen Novosel najavili su za subotu 20. listopada 2018. na Europskom trgu u Zagrebu prosvjed protiv ovakvog modela mirovinske reforme kojim se među ostalim predviđa dodatna penalizacija prijevremenog umirovljenja te produljenje životne dobi za ostvarivanje prava na punu starosnu mirovinu na 67 godina.

Također, sindikalne središnjice istaknule su kako će temeljeno na prezentiranim podatcima biti formirana jasna stajališta koja će se kao usuglašen prijedlog uputiti ministru rada i mirovinskoga sustava g. Marku Paviću na očitovanje, a o čemu će ovisiti i daljne aktivnosti sindikata.

Pogledajte video zapis s konferencije za tisak.

Pristupačnost