Najnovije vijesti

ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE SINDIKATA HRVATSKIH UČITELJA I NEZAVISNOG SINDIKATA ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA HRVATSKE

Na sastanku održanom dana 9. svibnja 2023. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kao većinski sindikati, iznijeli su ministru Fuchsu zajednički zahtjev za uvećanjem plaća za 10%  zaposlenicima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Inicijativu većinskih sindikata podržao je i sindikat Preporod.

Vlada ima, u vrijeme povoljnih ekonomskih pokazatelja, jedinstvenu priliku potvrditi prioritete hrvatskog društva te time nedvosmisleno podržati zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Provedena istraživanja o društvenom statusu ukazuju na sveprisutno nezadovoljstvo zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja ekonomskim i društvenim položajem. Posebno su zabrinjavajući pokazatelji o porastu nasilja u školama, narušavanju autoriteta i zadiranju u autonomiju rada učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te uvjeta rada administrativnog i tehničkog osoblja.

Obrazovanje doprinosi razvoju društvenih vrijednosti i prosperitetu zajednice u cjelini. Stoga je nužno ulaganje u nositelje obrazovanja na dobrobit svih dionika sustava.

Obrazovanje zaslužuje ulaganje!

Pristupačnost