Najnovije vijesti

Vlada RH prihvaća zahtjeve inicijative 67 je previše! – 19. rujna 2019.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade poručio da će Vlada udovoljiti zahtjevima sindikata, odnosno prihvatiti u cijelosti prijedlog mirovinske inicijative ’67 je previše’ te Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Bit će zanimljivo vidjeti što će reći sindikati i hoće li odustati od referenduma.

– Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijtive ’67 je previše’ i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Također je poručio da će rad poslije 65. godine biti omogućen samo onima koji to žele.

Podsjetimo, prije tri dana predstavnici Inicijative 67 je previše na Markovu trgu su poručili Hrvatskom saboru i premijeru Plenkoviću da raspiše referendum čim prije i ispoštuje volju više od 700 tisuća hrvatskih građana. Od Hrvatskog sabora zatražili su da se pitanje referenduma hitno uvrsti na dnevni red te da do kraja rujna bude određen datum održavanja referenduma.

Ministarstvo uprave ustvrdilo je koncem kolovoza da je inicijativa “67 je previše” prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sindikalna inicijativa “67 je previše” prikupila je prije gotovo tri mjeseca gotovo dvostruko više od potrebnog broja potpisa za referendum, kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu, a Sabor je 12. srpnja pozvao Vladu da provjeri taj broj te vjerodostojnost potpisa i zakonitost postupka njihova prikupljanja. Potom je Vlada 24. srpnja za to zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku.

Provjerom broja i vjerodostojnosti uzorka od 49.952 birača, koji je odredio Državni zavod za statistiku, od ukupno 745.486 prikupljenih potpisa birača, koje je prebrojalo Ministarstvo uprave, procijenjeno je da vjerodostojnih potpisa birača ima 708.713. /jutarnji.hr/

PRVA REAKCIJA SINDIKATA NAKON IZNENAĐUJUĆE OBJAVE PREMIJERA, OTKRILI HOĆE LI BITI REFERENDUMA ‘Ovo je obrat! Mislili smo da će i dalje odugovlačiti’

Nakon što je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade najavio da će se prihvatiti zahtjeve sindikalne inicijative “67 je previše” te da će Saboru predložiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, razgovarali smo s predsjednikom predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimirom Severom.

On kaže da nova situacija traži nove odluke organizatora inicijative na zajedničkom sastanku svih triju sindikalnih središnjica i organizacijskog odbora.

“Naglasak je na tome da i dalje očekujemo referendum. Ovo je novi trenutak i moramo vidjeti sve pluseve i minuse naših budućih poteza. Teško je za sad komentirati ovaj potez premijera. Ne mogu reći da smo u potpunosti iznenađeni jer smo i s tim računali premda su u posljednje vrijeme dolazili potpuno suprotni signali iz Vlade. Najčešće se spominjao Ustavni sud odnosno sve je upućivao da će se i dalje odugovlačiti, kaže Sever. Dodaje da se zato krenulo u pripreme nekih akcija vezanih uz takav mogući rasplet.

“Ovo je ipak, ne baš kopernikanski, ali ipak obrat u tom smislu. Primarno mogu reći da smo se pripremali za referendum i da ga očekujemo kao i tih 750.00 ljudi koji su nam dali potporu. Sve ostalo u ovom bi trenutku bilo prerano komentirati jer se mora sastati i organizacijski odbor i sve tri sindikalne središnjice. Moramo zajednički procijeniti što je dalje činiti u ovoj situaciji. To neće biti moguće danas jer je kolega Vilim Ribić na putu, ali moguće je da će to biti sutra – kaže Sever.

Na pitanje bi li sindikati odustali od referendum ako Plenković realizira ono što je rekao na sjednici Vlade, Sever odgovara da to ne može reći jer su svi potezi do sad zajednički dogovarani pa će tako biti i u ovom slučaju.

“Ono što je jasno, i treba naglasiti, jest da mi nismo nikakvi politikanti i sindikati koji bi bili u nečijoj političkoj torbi. Ovo smo činili zbog radnika i umirovljenika kao i onih budućih te zbog stanja u zemlji vezanog uz rad i mirovine i primarno nam je to cilj i interes. Na tragu toga ćemo ostati i dalje”, zaključuje Sever.

Šef SSSH Mladen Novosel: Zašto bi vjerovali Vladi? I dalje očekujemo raspisivanje referenduma

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je u četvrtak da, unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da prihvaća zahtjeve inicijative “67 je previše”, i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

Pokretači sindikalne inicijative “67 je previše”, u sklopu koje je više od 740.000 građana dalo potpis za održavanja referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, komentirali su najavu Plenkovića da će Vlada u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novosel je rekao Hini da, unatoč tome, i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu.

“Zašto bi mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada provodila protiv naše referendumske inicijative”, kazao je Novosel.

Izrazio je žaljenje što Vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa “67 je previše” predala potpise u Sabor.

“Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati u nikakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom”, istaknuo je.  /jutarnji.hr/

Pristupačnost