Aktualno

Vlada pristala na povećanje plaća javnim i državnim službama – 13. studenog 2020.

Nakon još jednog kruga razgovora s predstavnicima javnih i državnih službi, Vlada je pristala ispuniti dogovor i s prvim siječnjem 2021. povećati im osnovicu plaće za 4 posto. Za to će se u proračunu za iduću godinu trebati osigurati još milijardu i 200 milijuna kuna. Vlada će također svim službenicima isplatiti i božičnicu u punom iznosu od 1500 kuna, javlja novinarka HTV-a Silvana Skočajić.

– Mi, kako smo puno puta isticali, obveze ćemo preuzeti. Ne želimo ići u nekakve dodatne bilo sudske ili ikakve druge sporove. To je sada nešto što ćemo mi morati u proračunu, između ostaloga, osigurati. To ćemo učiniti. Dakle s 1.1. će ići to povećanje osnovice, rekao je nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić.

– Završeni su pregovori za Temeljni kolektivni ugovor. Sindikati su i prošli put jasno kazali da su 29. svibnja potpisali sporazum u skladu s izmijenjenim gospodarskim okolnostima. Postoje poteškoće i za iduću godinu, ali smo bili čvrstog stava da se ne može dodatno prolongirati ono što je već prolongirano. Doći će do isplate sukladno dogovorenom Dodatku TKU-a za sve zaposlenike. Ono što smo izborili štrajkom u sustavu obrazovanja nije bilo predmetom ugovora – to će se i realizirati, izjavila je nakon sastanka predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Najavila je kako će nastaviti razgovore o ostalim problemima glede prava zaposlenika u samoizolaciji i bolovanju u javnom sektoru.

–  Vlada je ispunila ono što je morala, što je ispregovarano već u šestom mjesecu. Mi smo zadovoljni, rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Čulinović Čaić: Očekujemo poziv u Vladu da dogovorimo način zahvale radnicima u bolnicama

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić naglasila je kako je danas potvrđeno ono što je potpisano u sporazumu na proljeće, što zdravstveni sindikati i sindikati socijalne skrbi tada nisu potpisali jer su smatrali da je to neprihvatljivo u tadašnjim uvjetima.

– Na prošlom sastanku smo rekli da je prijedlog za daljnje odgađanje neprihvatljiv. Jedinstven stav sindikata bio je da tražimo da se ispoštuje potpisani sporazum i to smo se dogovorili, kaže Čulinović Čaić.

Također očekuje od Vlade da pozove zdravstvene sindikate u Banske dvore kako bi se dogovorili o načinu zahvale ljudima koji rade u otežanim uvjetima u bolnicama.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak poručio je kako očekuju da ministar zdravstva Vili Beroš i Vlada napokon ispoštuju mišljenje i odluke Vrhovnog suda i isplate razliku za prekovremene sate.

– Koliko vidimo, Vlada premijera Plenkovića još uvijek pronalazi načine kako da to izbjegne, ali nadamo se da ćemo i to riješiti na zadovoljavajući način za radnike, kaže Topolnjak.

Aladrović: Fiskalni kapaciteti ograničeni, ali osigurat ćemo sredstva

– Današnji pregovori su išli konkretno po pitanju osnovice i isplate božićnice. Sve ono što smo obećali ćemo i ispuniti – povećanje osnovice od 4 posto i isplatu božićnice. Također ispunit će se i potpisani sporazumi s policijom i obrazovanjem, izjavio je nakon sastanka ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Fiskalni kapaciteti su ograničeni, ali naći ćemo sredstva da ispunimo sve obveze koje smo preuzeli. Nema više sastanaka i nadamo se da ćemo iduće godine razgovarati o slijedećem četverogodišnjem razdoblju vezano za TKU. /hrt.hr/

Pristupačnost