Aktualno

Uspješno završen najveći štrajk u povijesti Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama! – 2. prosinca 2019.

Svim članicama i članovima Sindikata kao i svim zaposlenicima u srednjem školstvu koji su podržali ovu sindikalnu akciju ČESTITAMO na trudu, podršci, strpljenju i hrabrosti kako bi ona bila uspješno privedena kraju!
_____

Poštovane kolegice i kolege,

    USPJELI SMO!!!

Tražili smo nadoknadu zaostajanja koeficijenta složenosti poslova za učitelje/nastavnike za 6,11% koliko je bilo zaostajanje koeficijenta VSS učitelja/ nastavnika za koeficijentom asistenta na visokom učilištu. Ciljani koeficijent je bio 1,406.

Ostvarili smo povećanje koeficijenta složenosti poslova kroz tri koraka za 6,11% za sve učitelje, nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Tražili smo povećanje koeficijenata složenosti poslova za nenastavno osoblje za 6,11% uz dodatnu korekciju koeficijenata tajnika i računovođa, koji su imali najniži koeficijent visoke stručne spreme.

Ostvarili smo povećanje plaća za nenastavno osoblje kroz dodatke na plaće za 6,11% uz jednaku dinamiku povećanja kako i povećanje koeficijenata učitelja/nastavnika. Kako koeficijenti nenastavnog osoblja nisu zaostajali za koeficijentima istih radnim mjesta unutar javnih službi nismo mogli ostvariti povećanje plaće kroz koeficijente, već kroz dodatke na plaće.

Ostvarili smo povećanje koeficijenta složenosti poslova za tajnike i računovođe za 9%.

Uspjeli smo jer smo svima u sustavu odgoja i obrazovanje osigurali povećanje plaća za 6,11%, a tajnicima i računovođama i dodatnih 3%.

Jedini kompromis koji smo učinili bila je dinamika postizanja cilja u tri koraka. Prvi korak je povećanje koeficijenta/dodatka za 3% od 1.12.2019. Drugi korak je dodatno povećanje koeficijenta/dodatka za 1% od 1.6.2020. i treći korak je dodatno povećanje koeficijenta/dodatka za 2% 1.1.2021. što ukupno iznosi kumulativno 6,11%.

Zahvaljujući našem štrajku povećat će se osnovica za plaću u 2020. godini za sve zaposlene u javnim službama za 6,12% u tri koraka po 2%.

Zahvaljujući nama Vlada RH ubrzat će postupak donošenja Akcijskog plana protiv nasilja u školama i rješavanje pitanja anonimnih prijava.

 

Uspjeli smo jer smo bili jedinstveni u zajedničkoj borbi.

 

Zahvaljujemo i čestitamo svima!!!
predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja:

Sanja Šprem

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih
u srednjim školama Hrvatske:
Branimir Mihalinec

______

Prilog:

USPJELI SMO

Pristupačnost