Najnovije vijesti

Uključi se u e-Savjetovanje

Poštovani članovi NSZSŠH,

U tijeku je s-Savjetovanje o prijedlogu Odluke o upisima učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2022./23.

Nažalost, vidljivo je da se ukida veliki broj razrednih odjela osobito u strukovnim školama. Stoga Vas molim da se angažirate i javite se na e-Savjetovanje kako biste obrazložili zašto je važno zadržati određena zanimanja u određenim školama (dakle Vašim školama).

U zemlji gdje gotovo 70% učenika bira strukovne škole kako bi se po završetku mogli uključiti na tržište rada, a istovremno imali mogućnost nastaviti školovanje na fakultetima, ovakav prijedlog Odluke ukazuje na nerazumijevanje sustava srednjoškolskog obrazovanje osobito strukovnih škola.

Nažalost, dobar dio učenika strukovnih škola prilikom upisa nije siguran hoće li ih obitelji moći poduprijeti u daljnjem školovanju često izvan mjesta prebivališta pa je odabir ovih škola prilika da ako ne budu mogli nastaviti školovanje mogu raditi i brinuti o sebi.

U javnosti se govori da dio učenika strukovnih škola tijekom školavanja ne stekne dovoljno kompetencija za nastavak školovanja pa će se to riješiti pojačanim upisima u gimnazijske programe.  Paušalne su to izjave koje ne uzimaju u obzir sve razloge prekida studiranja, pa ako je stvarno riječ o nedostatnim kompetencijama moglo se to riješiti dodatnim izbornim predmetima kojima bi se te kompetencije poboljšale. Ovako se stječe dojam da se nije brinulo o interesima učenika koje su neka od sad ukinutih zanimanja popunjavali u ljetnom roku, ali niti se planiralo kako će se zbrinuti tehnološki viškovi u nastavničkim redovima koji će na ovaj način nastati.

Stoga Vas pozivam da se uključite.

Link za e-Savjetovanje je:

e-Savjetovanje Upisi 2022/23

Hvala na Vašem doprinosu,

Nada Lovrić,

Predsjednica NSZSŠH

Pristupačnost