Najnovije vijesti

U utorak se štrajka u 3 županije – 14. listopada 2019.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu u ponedjeljak se nastavio u pet kontinentalnih županija – Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj. Kao i do sada, škole su otvorene, a za djecu čiji roditelji nemaju drugo rješenje – organizirano je čuvanje.

U podne u ponedjeljak održana je konferencija za medije, na kojoj je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec iznio posljednje informacije.

– Dijalog s Vladom se odvija preko medija, a iz tog dijaloga zaključujemo da savjetnici predsjednika Vlade problem uopće ne razumiju. Argumenti nam govore zašto sada i zašto ovoliko. Uvjeren sam da ću vas putem prezentacije uvjeriti. Na naše otvoreno pismo u kojem smo tražili da se uspostavi dijalog, iz njegova ureda smo dobili odgovor u kojem glasnogovornik Milić šalje isto što je poslao prije tri dana.

U utorak će se štrajk održati u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj te Istarskoj županiji.

Prema pristiglim informacijama, odaziv na štrajk, a što uključuje i članove i nečlanove sindikata, iznosi 75%.

U ovih pet županija štrajk se provodi onako kako smo zamislili, govori Mihalinec o ovom ponedjeljku.

Članica štrajkaškog odbora Ana Tuškan iznijela je podatke o štrajku za osnovno školstvo. Napomenula je da podaci o odzivu na štrajk za osnovno školstvo još nisu potpuni.

– No prema ukupnim rezultatima nezadovoljstvo je sve veće i veće i izlaznost je i danas vrlo visoka: Zagrebačka županija 93,23%, Krapinsko-zagorska 84,15%, Koprivničko-križevačka 93,64%, Bjelovarsko-bilogorska 68,83% i Virovitičko-podravska županija 81,67%. To znači da je danas u štrajku sudjelovalo 85,98% zaposlenika u osnovnoškolskim ustanovama za odgoj i obrazovanje, rekla je Tuškan.
Sindikalci su  predstavili kako su se mijenjali koeficijenti zaposlenih u prosvjeti još od vlade koju je predvodio Ivica Račan, istaknuvši kako su istu prezentaciju u ožujku održali Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Na temelju takvih argumenata traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11%.

– Zaključili smo da trebamo odrediti referentni koeficijent u oba sustava za sve zaposlene u odgojno-obrazovnom procesu. Treba ujednačiti koeficijent složenosti poslova za sve, jer je složenost poslova podjednaka pa ne treba raditi razlike, rekao je Mihalinec.

Naglasili su kako je ministrica Blaženka Divjak njihove argumente prihvatila još u ožujku, ali su nakon toga iz Vlade nekoliko puta dobivali prijedloge povećanja koeficijenata samo za stručno školsko osoblje, poput tajnica, te učiteljima u specijalnim ustanovama za rehabilitaciju.

Mihalinec je komentirao poruku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da “ili će se povećati plaće prosvjetarima, ili više neće biti ove Vlade” rekavši kako sindikatima godi kada se podržavaju njihovi zahtjevi i vjeruju da takav politički pritisak može pomoći rješavanju sukoba.

Komentirao je i navode kako štrajk nema pravnu osnovu.

– Štrajk je dozvoljen, jer zakon jasno kaže da je štrajk dozvoljen za gospodarsko-socijalne interese zaposlenih. Ako povećanje koeficijenata nije dio plaće, onda ne znam što jest, objasnio je Mihalinec.

Divjak: Vrijeme da se izdignemo iznad različitih interesa

– Mislim da je sad vrijeme da se izdignemo iznad različitih interesa, pa čak i stranačkih pozicija. Obrazovanje je prioritet, učitelji su ti koji su ključni da imamo kvalitetno obrazovanje, hajdemo svi zajedno sjesti za stol i vidjeti što možemo učiniti da oni budu primjereno plaćeni za svoj rad. Ne smijemo dozvoliti da djeca budu taoci politike koja se ne može dogovoriti sada u ovom finalu sa sindikatima, vezano uz to što je izvedivo u sljedećih godinu dana, vezano uz povećanje koeficijenta složenosti posla učitelja i nastavnika.

Do dijaloga ovaj tjedan sigurno mora doći. Moramo inzistirati na pravo djece na kvalitetno obrazovanje. Plaće učitelja ne mogu biti najmanje u državi s obzirom na stručnu spremu, kad gledamo javne službe. Bez učitelja nema kvalitetnog obrazovanja. Kurikulum je zadan, sigurno da će biti nadoknade nastave, i treba ići prema tome da se što prije krene dalje s nastavom. Rješenje je da učitelji i nastavnici dobiju primjereni status u društvu, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirajući cirkluarni štrajk koji je u tijeku.

Bandićeva prijetnja zbog prosvjetarskih plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da klub kojemu je na čelu “neće podići ruku sve dok se učiteljima i nastavnicima ne podignu plaće 6%”.
–  Pozivam javno premijera, ja nikad javno ne govorim, ali sad moram nakon ovih presica prošli tjedan, poručujem da – ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima 6%, ili neće biti ove Vlade. Jer što prije to napravi, neka ne muče ni vas ni nas, neće ruku dići nitko u klubu stranke kojoj sam na čelu dok se to ne napravi.

Bandić je objasnio kako da Plenković pronađe 400 milijuna kuna za povećanje plaće učiteljima i profesorima te na taj način, kako je rekao, riješi ovu agoniju.

“Roditelji podržali štrajk”

U emisiju Studio 4, javio se iz Bregane, Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa.

Matijašević je naglasio kako su danas svi djelatnici škole u štrajku. Roditelji su podržali štrajk i nisu slali djecu u školu.

– Sva djeca koja bi eventualno došla u školu, moraju biti zbrinuta i njima će se organizirati sadržaji i dobit će obrok, rekao je ravnatelj.

Istaknuo je kako je ove godine u školu upisano 519 učenika. Škola ima i 3 područne škole u kojima se također danas neće održati nastava.

Otvoreno pismo Vladi RH

Predsjednici školskih sindikata Sanja Šprem i Branimir Mihalinec ranije su poslali otvoreno pismo predsjedniku Vlade.

– Vi i dalje odbijate razgovore, ali zato svakodnevno preko medija šaljete poruke sindikatima, kao i njihovim članovima. To nije način rješavanja problema, već njegovo produbljivanje. Predlažemo da u što kraćem vremenu održimo sastanak na kojem ćemo Vam prezentirati svu našu argumentaciju, stoji u otvorenom pismu sindikalnih čelnika.

Na pismo sindikata odgovorio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

– Ova Vlada vodi odgovornu fiskalnu politiku i povećava plaće u skladu s mogućnostima. Ova Vlada otvorena je za dijalog s predstavnicima svih sindikata. Nitko u Vladi, osobito ne premijer, nije krivo informiran. Brojke su lako utvrdive, poručeno je iz Vlade.

/HINA, HRT/

Pristupačnost