Aktualno

U srijedu 28. studenog idemo u štrajk! – 19. studenog 2018.

Sljedeće srijede, 28. studenog, počinje štrajk sindikata učitelja, sindikata srednjih škola i sindikata socijalne skrbi. Predstavnici sindikata najavljuju da će štrajkati jednom tjedno na području cijele Hrvatske, do ispunjenja zahtjeva.

Sanja Šprem iz Sindikata učitelja kazala je da njihove plaće moraju biti veće. ”Kako znaju dati sebi, moraju i drugima”, ističe. Ako Vlada prihvati zahtjeve do štrajka, neće ga biti.

Igor Radeka, član Velikog vijeća Sindikata učitelja, ističe da učitelji rade za deset plaća, a ne 12 plaća godišnje, dok Vlada najavljuje 13. plaće. ”Naši prosvjedi neće tako brzo završiti”, rekao je Radeka.

”U ovoj državi ima sredstva za saniranje propalih privatnih tvrtki, kupovanje second hand aviona, a nema za zapošljavanje. Tri posto je od 150 do 200 kuna. Time se neće spriječiti egzodus stručnih i mladih ljudi. Ovo je poruka građanima da stanu uz nas i bore se za svoje usluge koje plaćaju”, rekla je Jadranka Ivezić iz Sindikata socijalne skrbi.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama dodaje da traže povećanje plaće od pet do osam posto. ”Koliko će rasti ostalima, da raste i nama”, zaključuje. Podsjetimo, prošlog tjedna oko 80 posto učitelja osnovnih i srednjih škola odbilo je Vladinu ponudu za povećanje plaća od tri posto. Od 2009. g. naše plaće zaostaju za prosjekom plaća u privredi čak 18,9%.

Sindikati traže da im osnovica poraste 5,8 posto, koliko je prosječno u ovoj godini zabilježen rast plaća. No, Vlada im je ponudila svega tri posto, što ocjenjuju sramotnim i ponižavajućim. Štrajk je jutros Vladi i najavljen, a očekuje se da bi u narednih pet dana trebala biti održano mirenje.

‘Štrajk je naše pravo, ponuda Vlade je sramotna’, rečeno je na pressici.

Najavu štrajka komentirao je ministar financija Zdravko Marić. “Mislim da ćemo ovaj tjedan imati još jedan razgovor. Mi smo uvijek otvoreni za razgovor i ni u jedan od tih razgovora ne idemo s figom u džepu. Na prijašnjim sastancima jasno smo rekli koliko novca imamo na raspolaganju, da je moguće povećave osnovice od 3 posto od 1. siječnja. Jednima je to povećanje bilo prihvatljivo, drugima nije. I tad smo se dogovorili da idemo na razgovore iz godine u godinu. Gledajući ukupnu održivost svih javnih financija, nudimo ono što je zaista izvedivo. S naše strane mislim da je sve fer. Štrajk je legitimno pravo, razgovarat ćemo i dalje o tome”, rekao je Marić novinarima.

_____

Učitelji i liječnici u štrajku: Od ponedjeljka svaki tjedan jedan dan neće raditi – novac.jutarnji.hr

Sindikati javnih službi idu u štrajk 28. studenog – hrt.hr

Marić u Saboru predstavio izmjene proračuna, Oporba: “Novca ima, povećajte plaće” – dnevnik.hr

Sindikati javnih službi nisu se s ministrom dogovoriti oko povišica pa su najavili štrajk za 10 dana – telegram.hr

HRVATSKOJ PRIJETI KOLAPS: Sindikati javnih službi u kojima radi oko 180.000 ljudi kreću u štrajk od 28. studenoga – net.hr

 

Pristupačnost