Najnovije vijesti

U MZO-u potpisani granski kolektivni ugovori za osnovne i srednje škole – 15. svibnja 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja i predsjednici dvaju školskih sindikata potpisali su na svečanosti u utorak u Zagrebu granske kolektivne ugovore, izrazili obostrano zadovoljstvo postignutom razinom zaštite te napomenuli da ih čega nastavak pregovora oko niza važnih pitanja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama s predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja Sanjom Šprem, te Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama s predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimirom Mihalincem. Ugovori će biti na snazi do lipnja 2022. godine.

U odnosu na ranije kolektivne ugovore zadržana je uglavnom ista razina prava s manjim izmjenama vezanim za posebne uvjete rada, odnosno na rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

Postignuto je novo materijalno pravo za zaposlenike koji vode učenike na višednevne aktivnosti izvan škole, a u srednjoškolskim ustanovama je reguliran rad nastavnika u kući učenika.

Također, nastavnik koji ima više od 30 godina radnog staža ima pravo na tjedno dva sata manju satnicu ili povećanje plaće od četiri posto.

Pročitajte više o postignućima novog Granskog kolektivnog ugovora za srednjoškolske ustanove.

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENIKE U SREDNJOŠKOLSKIM USTANOVAMA

POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA SA POTPISIVANJA UGOVORA.

Pristupačnost