Najnovije vijesti

Svjetski dan učitelja, 5. listopada

Transformacija počinje s učiteljima. Učitelji su srce obrazovanja.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO u spomen na 5. listopada 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Namjera je obilježavanja Svjetskog dana učitelja davanje potpore nastavnicima  u obavljanju odgovorne zadaće i naglašavanje važnost njihove profesije i obrazovanja kao procesa čiji su oni nositelji. Zbog toga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Taj dan je prigoda za ukazivanje kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za ukupan razvoj društva.

Ovogodišnja poruka Svjetske učiteljske organizacije „Education International“ govori o potrebi ulaganja u kvalitetne javne obrazovne sustave. Pozivaju se Vlade širom svijeta da ulažu u učitelje, da im budu potpora kako bi autonomno radili ono za što su se školovali i ono u čemu se usavršavaju cijeli život. Traži se da jamče radnička prava, dobre uvjete rada i uključivanje učitelja u procese donošenja odluka. Transformacija počinje s učiteljima. Učitelji su srce obrazovanja.

Međutim, kod nas stanje nije zadovoljavajuće. Prosvjetari dijele sudbinu svih građana Hrvatske, što znači da su naše plaće umanjene zbog inflacije koja iznosi 12,3 % i porasta troškova života. Trenutno traju pregovori o plaćama s Vladom RH. Očekivali smo da će Vlada pokazati razumijevanje za porast naših plaća koje trebaju pratiti dvoznamenkaste brojke inflacije. Nastavnici, a posebice naši članovi, moraju pokazati jedinstvo u zahtjevima kod mogućih pritisaka na Vladu. Kao posljedica potplaćenosti djelatnika u sustavu obrazovanja događa se odljev kadrova. Nedostaje nastavnika fizike, matematike, informatike i tehničkih struka. Ljudi s diplomama matematičara ili fizičara radije biraju bolje plaćene poslove u bankama, tvrtkama ili biraju odlazak u inozemstvo. To ima za posljedicu da te predmete predaju nestručne osobe što ima negativne posljedice na obrazovni sustav.

U posljednje vrijeme učestali su napadi na dostojanstvo nastavnika od strane trećih osoba, a i od strane pojedinih ravnatelja i savjetnika koji vrše pritiske na nastavnike pri zaključivanju ocjena. Obrazac je taj da se nezadovoljni roditelj žali zbog ocjene, a pojedini savjetnici traže elemente za poništenje ocjene, bez obzira što je učenik imao ocjenu nedovoljan tijekom cijele godine. Poznat je slučaj pritiska na djelatnicu koja je povisila ocjenu iz matematike u jednoj zagrebačkoj gimnaziji. Svaki nastavnik ima pravo na autonomiju prilikom davanja ocjene i  ona se tiče njegove osobne procjene na osnovu cjelogodišnjeg praćenja učenika. Svako uplitanje i vršenje pritiska na nastavnike je protpuno neprihvatljivo.

Upravo se obilježavanjem ovoga dana želi podržati učitelje da poučavanjem budućih generacija omoguće visoku razinu razvijenosti društva, kao i izgradnju boljeg svijeta.

Jere Bilan

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

Pristupačnost