Najnovije vijesti

Sutra štrajk u Zagrebu! – 15. listopada 2019.

Prosvjetni sindikati izvijestili su u utorak na konferenciji za novinare da se štrajk u osnovnim i srednjim školama u srijedu nastavlja samo u Zagrebu.

“On je toliko velik i imamo toliko puno podružnica i škola i obuhvatit će puno više zaposlenih i članova sindikata nego to obuhvaćuju različite kombinacije različitih županija. Ravnatelji su već dobili službene obavijesti, sindikalni povjerenici već su izvijestili svoje škole i objavili na svojim društvenim mrežama”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Mihalinec je najavio da će u četvrtak sindikati održati konferenciju za novinare na Trgu sv. Marka u 9 i 20 sati jer je to, kaže, vrijeme i prilika kada će članovi Vlade prelaziti iz zgrade Vlade do Sabora gdje trebaju dati izvješće o stanju nacije.

Izvijestio je kako je današnji odaziv štrajku u srednjim školama u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji prema privremenim rezultatima zbog smjenskog rada – 87,3 posto.

Dajana Krnek iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže da je odaziv štrajku u osnovnoškolskim ustanovama u tim županijama do 11 sati ukupno oko 83,69 posto.

“Ti podaci pokazuju da štrajk, koji je danas u četvrtom danu, tamo gdje se odvija ne jenjava, ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku”, ocijenio je Mihalinec.

Sindikati više neće tražiti sastanak, očekuju da ih Vlada pozove

Sindikati su poručili Vladi da više neće tražiti sastanak, već očekuju da ih Vlada pozove kako bi došli do kvalitetnog rješenja.

Mihalinec je odbacio tvrdnje da nema novaca za povećanje plaća u obrazovnom sustavu. Osvrnuo se na izvješće o izvršenju proračuna za 2018. i prvih šest mjeseci 2019., koje pokazuje da je država u prvih šest mjeseci bila 1,1 milijardu kuna u suficitu, a taj se trend zbog dobre turističke sezone očekuje i do kraja godine.

“To nama znači da novaca u proračunu ima dovoljno da Vlada ispuni naše zahtjeve, kao i zahtjeve još mnogih koji ih namjeravaju postaviti. Ovdje se radi o velikom novcu za kojeg znamo da ga ima. Ako ministar financija Zdravko Marić kaže da ih nema, to znači da ih je već nekome obećao, a da to nitko u Hrvatskoj ne zna”, kazao je Mihalinec.

Stoga sindikati očekuju da “ministar počne pričati kome će dati novac i kome su ga obećali pa zato zaposlenima u obrazovnom sustavu ne mogu ispuniti njihove megalomanske, čudovišne zahtjeve koji su toliko snažni da će srušiti državni proračun i spustiti rejting”.

Mihalinec je također poručio Vladi, ako će im pokušati osporiti štrajk sudskim putem, u tom slučaju Hrvatska ima veliki problem.

Naglasio je da s petkom ne završava štrajk nego tek prvi ciklus njihova plana, a u ponedjeljak kreće novi ciklus prema novom rasporedu, o čemu će odlučiti štrajkaški odbor. Ne otkrivajući detalje o novom ciklusu, istaknuo je samo da su sve opcije otvorene.

Pristupačnost