Aktualno

Što Vlada RH predlaže zaposlenima u školstvu i javnim službama? – 6. svibnja 2020.

Pregovarački odbori sindikata javnih službi i Vlada RH održali su danas pregovore  o izmjenama i dopunama TKU, a sindikati školstva i njihov pregovarački odbor još i pregovore o Sporazumu o dodatku na plaće u obrazovanju. Vladu RH na oba sastanka predstavljali su imenovani članovi Pregovaračkog odbora ministri: Aladrović, Marić i Čorić.

Na prvom je sastanku Vlada RH predložila trajna suspenzija obveze povećanje osnovice za plaće u 2020. godini (2% u lipnju i 2% u listopada) bez prijedloga eventualne vremenske odgode povećanja osnovice. Prijedlog je i suspenzija isplate naknade za regres i božićnicu, kao i suspenzija isplate jubilarnih nagrada u 2020. godini. Sindikati su zahtijevali da Vlada jasno elaborira fiskalne efekte za svaku mjeru koju predlaže. Vlada je tijekom današnjeg dana sindikatima poslala i pismeni prijedlog mjera.

Na drugom sastanku na kojem su sudjelovali sindikati školstva (NSZSŠH, SHU i NSZ). Vlada predlaže trajnu suspenziju ugovorenih prava u Sporazumu o dodatku na plaće koji smo izborili u štrajku. Sukladno tome, Vlada će izmijeniti Uredbu o koeficijentima, a također ne predlaže vremensko odmicanje obveze. Sindikati su takav prijedlog Vlade u potpunosti odbili te iznijeli svoje argumente protiv takvih mjera kao i projekcije fiskalnih učinaka. Radi se o ukupnom iznosu od oko 30.000.000,00 kn s obzirom da je obveza povećanja plaće za 1% u srpnju za plaću u lipnju. Obveza povećanja 2% odnosi se na proračun za 2021. godine pa ne bi smjela biti predmet pregovora.

Sutra će sindikati javnih službi održati sastanak i dogovoriti u kojem će se roku očitovati na prijedlog Dodatka II. TKU-a čime će se stvoriti preduvjeti za novi sastanak Pregovaračkih odbora.

_____

Prilozi:

Dopis_Prijedlog dodata TKU

Dopis_Prijedlog Dodatka Sporazumu_obrazovanje

Pristupačnost