Najnovije vijesti

Stav NSZSŠH o COVID potvrdama

Potaknuti velikim brojem upita vezanih uz uvođenje COVID potvrda, odlučili smo se ovim putem obratiti svim našim članovima, ali i nadležnim institucijama.

Prosvjetni djelatnici od samog početka pandemije rade savjesno svoj posao i odnose se jednako prema svim učenicima ne praveći razliku jesu li preboljeli COVID ili imaju neke druge zdravstvene tegobe, pružajući im znanja i vještine koje će im koristiti u daljnjem životu.

U ovom trenutku u našem se društvu događaju podjele na cijepljene i necijepljene. Dio naših članova osjeća da im je povrijeđeno dostojanstvo i temeljna ljudska prava te da ih se prisiljava na cijepljenje, a sve zbog ishitrene odluke o uvođenju COVID potvrda.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ima obvezu štititi i pružati pravnu zaštitu svim svojim članovima, onima koji su preboljeli COVID, onima koji su se cijepili, tako i onima koji odluku o cijepljenju do sada nisu donijeli.

Uvođenje COVID potvrda u sustav srednjoškolskog obrazovanja smatramo nepotrebnim i ishitrenim. Takva najava iz Stožera civilne zaštite i MZO otvara puno više pitanja nego što sustav na njih ima odgovora.

Potpuno svjesni situacije, velikog broja zaraženih i preminulih, ne smatramo da će ovaj potez pridonijeti stabilizaciji trenutačne epidemiološke situacije pa stoga pozivamo Stožer i Ministarstvo da još jednom preispitaju odluku za uvođenje COVID potvrda u sustav obrazovanja.

Tehnička pitanja koja se otvaraju i na koje će Ministarstvo znanosti i obrazovanja morati dati jasne i nedvosmislene odgovore jesu:

  1. Tko će testiranje provoditi i gdje će se provoditi?
  2. Što će biti sa zaposlenicima koji imaju nastavu ponedjeljkom ujutro i neće se stići testirati jer ako se testiraju subotom, test više nije važeći (vrijedi 48 sati)?
  3. Što je sa zaposlenicima koji nemaju u svom okruženju zdravstvene ustanove za testiranje? Tko će snositi njihove dodatne putne troškove?
  4. Sustav za testiranje je ionako već preopterećen, a za funkcioniranje nastave nužno je imati testove i potvrde praktički odmah. Hoće li zdravstveni sustav to moći izdržati?
  5. Tko će platiti testiranje: škole ili MZO?
  6. Kakav će biti naputak ravnateljima ako se netko ne želi testirati? Hoće li zamjene za takve situacije biti plaćene kao prekovremeni rad?
  7. Tko će raditi uvid u COVID potvrde?

Zadatak nam je djelovati konstruktivno u okvirima zakona i propisa kako bismo omogućili da sustav i dalje funkcionira što je moguće kvalitetnije na korist svima nama zaposlenicima, učenicima i roditeljima.

Stoga, predlažemo odgovornima da ponovno preispitaju svoju odluku.

 

Pristupačnost