O školstvu iz medija

Slučajevi lažnih diploma

Prijave o lažnim diplomama i njihovim vlasnicima proslijedili smo DORH-u, svi oni koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma posao ne mogu zadržati, kaže Divjak.

/24sata.hr/

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije, otkrila je detalje o trima novootkrivenim lažnim diplomama Filozofskog fakulteta.

– Ovdje je riječ o jednoj diplomi iz 2000. godine za njemački i francuski jezik. Temeljem te diplome jedna osoba radi u gimnaziji. Druga je diploma iz 2016. iz informacijskih znanosti, osoba radi u srednjoj školi. Treća je iz 2018. godine za hrvatski i njemački jezik. Osoba radi u osnovnoj školi. Hvala svim ravnateljima koji su pristupili provjeri diploma i poruka svima koji imaju krivotvorene diplome da ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Prijave o lažnim diplomama i njihovim vlasnicima proslijedili smo DORH-u, svi oni koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma posao ne mogu zadržati, kaže Divjak.

Ovo je poruka svima koji pokušavaju varati da to ne smiju raditi, jedino se poštenim radom i poštenjem može napredovati. Pokazali smo da je naša akcija bila opravdana. Apeliram na ostale ravnatelje da u godinu dana provjere sve diplome koje nisu provjerene. Apeliram i na fakultete gdje dolaze te diplome na provjeru da ih odrade na način kao što je to učinio Filozofski, rekla je ministrica.

Dekanica: Na diplomama je moj lažni potpis

Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić potvrdila za Jutarnji list da su lažni dokumenti otkriveni kod njih.

Pri provjeri diploma zaposlenika škola pronašli smo dva krivotvorena slučaja. Obavijestili smo o tome uprave škola i nadležnim institucijama, kaže dekanica.

Ne želi u javnost izaći s nazivima škola, kaže tek da je u slučaju prve otkrivene lažne diplome riječ o osnovnoj školi u manjemu mjestu. Diploma, opisuje dekanica, ima brojeve koji se ne podudaraju s mogućom godinom izdanja, potpis dekana nije vjerodostojan, niti je pogođen font slova na samoj diplomi, drugim riječima, greške vidljive iz aviona.

 Potpis nije sličio mojemu potpisu. Netko je imao informaciju da sam dekanica, no očito nije imao priliku vidjeti moj potpis – kaže dekanica.

Pristupačnost