Najnovije vijesti

Sindikati zatražili ostavku ministra Pavića – 8. svibnja 2019.

(Hina) Predsjednici tri sindikalne središnjice zatražili su u utorak od ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da podnese ostavku, tvrdeći da je obmanuo javnost s iznosom novca poreznih obveznika potrošenog na kampanju protiv njihove referendumske inicijative “67 je previše”.

Ostavku ministra Pavića na konferenciji za novinare održanoj na temu “Dva milijuna Pavićevih kuna” zatražili su predsjednici Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

“Ovaj ministar rada je ubio socijalni dijalog u Hrvatskoj, ali ministar rada je vojnik partije i mi ga držimo egzekutorom, ali nalogodavac mu je premijer Andrej Plenković koji će biti zapamćen po totalnom ubijanju socijalnog dijaloga”, zaključio je Novosel. Po njegovim riječima Pavić je jučer lagao kad je iznio koliko je novca potrošeno na antireferendumsku kampanju.

“Ministar je rekao da je platio medijskim kućama oko milijun kuna za ovu promidžbu i da je isto potrošio tijekom jeseni, ministar Pavić laže kad je rekao da je toliko potrošio tijekom jeseni”, kazao je Novosel, dodavši da su sindikati dobili podatak po kojem je na kampanju tijekom jeseni s PDV-om potrošeno 2,230,000 kuna.

Novosel je uvjeren kako se danas može govoriti o pet i više milijuna kuna poreznih obveznika koje je ministar potrošio da bi navodno informirao javnost o dobrim namjerama zakona koji je Sabor usvojio tek s jednim glasom više od potrebne većine. Dok sindikati pokušavaju omogućiti građanima da daju svoj sud o takvim zakonima, ministar ih pokušava informirati trošeći toliko novaca, a istovremeno mjesecima radnici Uljanika nisu primili plaće, kazao je Novosel.

Ustvrdio je pritom da Vlada nije bila u stanju šest mjeseci jednu kunu isplatiti radnicima Uljanika, ali je bez imalo srama i morala potrošila preko 5,6 milijuna kuna kako bi spriječila sindikate i građane da misle svojom glavom.

Neistinitom nazvali i tvrdnju o 45 milijardi kuna duga ako prođe sindikalni referendum

“Jake ambicije, politička poslušnost i odanost vođi razlozi su zašto se taj čovjek potpuno pogubio”, rekao je Ribić, dodavši da s Pavićem nije moguć nikakav dijalog, dok je vlasti jedino važno manipulirati masama i sačuvati vlast.

Ribić tvrdi da je Pavić rekao neistinu i o 45 milijardi kuna duga koji će nastati prođe li sindikalni referendum protiv mirovinske reforme kojom se životna dob za odlazak u mirovinu povećava na 67 godina.

“Dajte nam pokažite te izračune, ljudi dajte da sjednimo za stol, ako ste vi u pravu prvi ću reći da sam bio u zabludi, dajte da ustanovimo što je istina”, poručio je Ribić. No, odmah je dodao da vladajući zbrajaju apsolutne brojke iz današnjih polazišta i pretpostavki i ne računaju teret koje će imati društvo, što će ovisiti o bogatstvu društva za 15 godina i zaposlenosti.

“Ako postoji problem mirovinskog sustava onda je on sad najteži, ali gospoda sad ne provode naglo reformu zato jer bi izgubili izbore, a jedini pravi kriterij je opstati na vlast”, dodao je Ribić.

Krešimir Sever je kazao da rad do 67 godina starosti nije preduvjet za povećanje mirovina. Jedini preduvjet za povećanje mirovina je povećana zaposlenost i rast svih plaća i u nastavku toga politika koje će vratiti što više onih koji su iselili, zaključio je Sever.

Sindikati su uvjereni da će u sljedeća četiri dana prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

“Hvala onima koji su jučer naknadno progledali i zaključili da taj zakon nije dobar”, rekao je Novosel, navevši da misli na koalicijske partnere HDZ-a od Bandićeve Stranke rada i solidarnosti do SDSS-a pa i sve druge oporbene stranke, pogotovo SDP-a koji se “sada posipa pepelom”. Novosel je upitao tko na političkoj razini podupire reformu s obzirom da u ovom trenutku to čine samo HDZ i “jedna sluganska stranka HNS te jedna navodno pametna stranka”.

Za više informacija pogledajte video snimku konferencije za medije.

Pristupačnost