Aktualno

Sindikati u zdravstvu ljuti, sprema se štrajk? – 31. srpnja 2019.

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara komentirala je produljenje kolektivnog ugovora u zdravstvu.

“Jako, jako neugodno iznenađenje. Otvoreno bih to nazvala prevarom stoljeća nas medicinskih sestara i zdravstvenih radnika. Nas 72.000 smo prevareni od Vlade RH koja nas je dovela ne 5 do 12, nego u 12:05. Parafirani kolektivni ugovor dodatak nije odobrila da ga potpišemo zajedno s ministrom koji je to s nama ispregovarao, koji je dio Vlade. Dobili smo dobru šamarčinu i ministar i mi i na kraju naši građani koje liječimo. Smatram to prevarom stoljeća”, rekla je Prašnjak.

Istaknula je da bi nepotpisivanje dokumenta značilo da bi radnici u zdravstvu ostali bez ičega. ” Ne bismo imali ni ovo što imamo sada. Ne bismo imali sve ono što imamo u kolektivnom ugovoru. Krenuli bi pravilnici, samo osnovica i mi bi ostali bez najmanje 20-30, ovisi kako tko, posto plaće. S toliko vremena pregovaranja, napraviti nam ovakvu psinu, to se nije ni u najgoroj noćnoj traumi moglo očekivati”, rekla je Prašnjak u Dnevniku Nove TV.

Štrajk je i više nego izgledan, potvrdila je. “Vrlo smo miroljubivi, predani svom poslu, humani, a prema nama se ovako odnosi. To je za nas, ne samo kao za zaposlenike, nego i kao za one koji liječe građanima, koji s građanima imamo dobar odnos i građanima moramo poručiti da od jeseni ćemo pitati koliko će liste čekanja biti i kakva će situacija biti”, kazala je.

O štrajku će se dogovoriti preko ljeta. “Moramo sazvati naše izvanredne skupštine koje donose vrhovne odluke. Čim prije početkom rujna, ako ne generalni štrajk onda štrajk upozorenja, prosvjedi, pozivi medija pred ministarstvo da se vidi što radi Vlada, što radi ministarstvo obrazovanja, što radi ministarstvo znanosti, što radi ministarstvo financija, ministarstvo zdravstvo, da vidimo – svi smo tu u jednoj košari”, rekla je Prašnjak. /hr.n1info.com/

_____

Još ništa od povišica, produljen kolektivni ugovor u zdravstvu – hr.n1info.com

Pristupačnost