Najnovije vijesti

Sindikati školstva: ili sastanak s premijerom ili štrajk! – 30. kolovoza 2019.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, 30. kolovoza 2019. održali su konferenciju za medije na kojoj su najavili zajednički prosvjed na Trgu sv. Marka za rast koeficijenata složenosti poslova radnih mjesta u školstvu za 6,11 posto.

Prosvjed će se održati 5. rujna u 12 sati, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH-a, kako bi inicirali sastanak s predsjednikom Vlade na kojem bi mu prezentirali zahtjeve i argumente za izmjene i povećanje koeficijenata u sustavu obrazovanja. Ukoliko do sastanka ne dođe,  9. rujna će NSZSŠH i SHU urudžbirati Vladi najave štrajka kako je i jednoglasno odlučeno na tijelima sindikata. „Tada će u procesu mirenja Vlada morati sjesti sa sindikatima i argumentirano objasniti zašto ne žele prihvatiti naše zahtjeve“, rekao je Mihalinec i naglasio kako sindikati neće pregovarati o visini koeficijenata i ukoliko ih Vlada ne prihvati takve kakvi su sada traženi sindikati će stupiti u štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Sanja Šprem predsjednica SHU prozvala je premijera da Vlada ne pokazuje odgovornost prema socijalnim partnerima i resoru obrazovanja budući da se već dva mjeseca nije odazvao na pozive sindikata niti očitovao o njihovim zahtjevima. „U sustavu obrazovanja je najveći postotak zaposlenika s visokom stručnom spremom, a oni su još uvijek na devetnaestom mjestu od 19 promatranih djelatnosti,  tj. najpotplaćeniji u Republici Hrvatskoj.” Kad to povežemo s početkom školske godine i uvođenjem kurikularne reforme, novih zadataka i izazova, kako će se oni motivirati da s entuzijazmom i voljom uđu u ovu reformu, ako se ne cijeni njihov doprinos, za njih nema novaca i ako se sustavno degradiraju, upitala je Šprem te dodala kako je Vlada narušila odnose između sektora javnih službi kad je opravdano povećala koeficijente zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, dok je pritom zaboravila na liječnike i učitelje. Naglasila je kako pregovori o osnovici za plaće javnih službenika, koji već kasne, neće riješiti problem zaostajanja plaća u obrazovnom sektoru za drugim javnim službama jer je problem u zaostajanju koeficijenata.

Potonje je pojasnio Mihalinec objasnivši kako sustav plaća u javnim službama propisuje iste koeficijente za istu složenost poslova u cijelom javnom sektoru. Milanović i njegov egzekutor Jovanović narušili su sve koeficijente 2012. radi spasa iz recesije i od onda se nitko nije upustio u ispravljanje nepravde. Plenković je dodatno narušio taj odnos povećavši koeficijente samo zaposlenicima socijalne skrbi, radi čega su školski sindikati shvatili da je vrijeme i za njih rekao je Mihalinec i dodao kako su sindikati analizom uvidjeli da složenost poslova visoke stručne spreme u osnovnom i srednjem školstvu odgovara složenosti poslova asistenta visoke stručne spreme na sveučilištima koji ima koeficijent 1,406. Da se njihovi koeficijenti izjednače bi trebalo u školstvu povisiti koeficijente VSS-a za 6,11 posto i to je argument koji je prihvatila i ministrica obrazovanja Divjak, a potporu za to je dao i Sindikat znanosti. To bi za profesora u srednjoj ili osnovnoj školi s 20 godina staža iznosilo otprilike 600 kn te bi uz povećanje osnovice od 2 posto koje slijedi u rujnu njegova plaća prešla 7.000 kuna. Cilj je postaviti jasne i kvalitetne odnose između zaposlenih u javnoj službi što se može postići izjednačavanjem koeficijenata za poslove iste složenosti, a ne horizontalnim pristupom povećanju plaća koji zagovara ministar financija, zaključio je Mihalinec i dodao kako se i unatoč tome neće definitivno riješiti problem plaća javnog sektora jer će one i nakon toga zaostajati za plaćama u privredi.

Pogledajte video snimku cijele konferencije za tisak. (od 8.15 min.)

HODOGRAM PROSVJEDA

_____

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i u petak je komentirala izjavu ministra financija Zdravka Marića koji je rekao da nije dobio službeni zahtjev o povećanju plaća.

Divjak napominje kako je ministar bio upoznat sa zahtjevima za povećanjem koeficijenta složenosti poslova i da je bilo i pisane i usmene komunikacije.

Podsjeća kako reforma obrazovanja ide dalje i zapitala se: “Ako sada nije vrijeme za učitelje, kada će biti? Nije kada imamo suficit, nije kada je recesija. Kada je vrijeme za učitelje? To je pravo pitanje. Moramo prepoznati prioritete. Može sve biti prioritet i onda ništa nije prioritet.

Ne može biti strategija da imamo krucijalne promjene u obrazovanju, a da je položaj učitelja i njihove plaće, koje su važne, stavimo sa strane i ne odgovaramo na ta pitanja”, ističe Divjak.

Kaže kako je štrajk sindikalno pravo i da ga ne može komentirati. /dnevnik.hr/

_____

Mihalinec na N1: saznajte sve o razlozima prosvjeda slijedećeg četvrtka

_____

Prosvjetari najavili prosvjed na Markovu trgu: Odbije li premijer razgovarati, slijedi – štrajk! – tportal.hr

_____

Pismo podrške zahtjevima školskih sindikata uputio je i dr. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Pročitajte ga na donjem linku.

Pristupačnost