Aktualno

Sindikati školstva 5. rujna organiziraju prosvjed, a moguć je i štrajk – 21. kolovoza 2019.

Većinski sindikati u obrazovanju – Sindikat učitelja Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, počeli su pripreme za prosvjede koje planiraju održati početkom nove školske godine. Prema potvrdi Branimira Mihalinca, šefa srednjoškolskog sindikata, njihova su tijela potvrdila plan ulaska u prosvjed koji će se najvjerojatnije organizirati već 5. rujna, odnosno sa početkom nove školske godine. Hoće li to biti jednodnevni ili višednevni prosvjed učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, sindikati će odlučiti idućeg tjedna.

Većinski su sindikati u obrazovanju još 19. lipnja zatražili od premijera Plenkovićatermin za sastanak o inicijativi za povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto za sve zaposlenike u osnovnom i srednjoškolskom sustavu. Svoj su zahtjev ponovili mjesec dana kasnije, s prijedlogom da se sastanak, zbog sve manje vremena, održi do 26. srpnja. Premijera su obavijestili kako su o svojem zahtjevu za povećanje koeficijenta postigli suglasnost s nadležnom ministricom. Premijerov odgovor nisu dobili.

Težak početak škole

– Mislim da šansa za održavanjem sastanka u Vladi više ne postoji. Da je bilo dobre volje, već bi se održao. Budući da smo dvaput slali zahtjev te da je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komunicirala u Vladi naš zajednički prijedlog o povišici, a odgovor nismo dobili, kao, očito, ni ministrica, šansu više ne vidimo. Pripremamo prosvjedne akcije o kojima ćemo javnost obavijestiti krajem sljedećeg tjedna – kaže Mihalinec, uz potvrdu da će se prosvjed održati pred Vladom te da učitelji i nastavnici neće biti na svojim radnim mjestima. Šef sindikata procjenjuje da će zbog nezadovoljstva učitelja materijalnim statusom bez problema napuniti Markov trg u Zagrebu.

Mihalinec dodaje da prosvjedom neće biti urušen reformski proces koji počinje s novom školskom godinom te da će u slučaju poziva na sastanak u Vladi svoje akcije sindikati ili zamrznuti ili odgoditi.

Svoje prosvjedne akcije najavljuju i sindikati u zdravstvu, a više o tome pročitajte na donjem linku.

/jutarnji.hr/

_____

Divjak: Štrajk je legitimno pravo sindikata i na to se ne smije utjecati – vijesti.hrt.hr

Pristupačnost