Najnovije vijesti

Sindikati protiv izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju – 26. veljače 2018.

Sindikati su, između ostalog, istakli kako je nedopustivo da Nacrt Zakona bude u proceduri, a da prethodno nije objavljeno izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću. Sindikate obrazovanja u protivljenju promjenama Zakona podupiru i ostale sindikalne središnjice.

26. veljače 2018. održana je sjednica Povjerenstva GSV-a za zapošljavanje, obrazovanje i usklađivanje s tržištem rada. Na dnevnom redu bio je Nacrt Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi.

Prijedlog Nacrta Zakona kao i očitovanje Sindikata možete pročitati na ovom linku. O stavovima našeg Sindikata na ovom je sastanku govorio predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec.

Na sjednici Povjerenstva GSV-a o Nacrtu Zakona govorili su pomoćnica ministrice Lidija Kralj koja je prijedlog i kratko obrazložila te  pomoćnik ministrice Stipe Mamić i načelnica Samostalnog sektora za pravne poslove Ivana Bulešić.

Sindikati su istaknuli  kako je nedopustivo da Nacrt Zakona bude u proceduri, a da prethodno nije objavljeno izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću.

Ukratko, glavne primjedbe Sindikata na ovaj prijedlog promjene Zakona o odgoju i obrazovanju su slijedeće:

1. U članku 18. ostala je obveza održavanja “dopunskog nastavnog rada”, što znali da nisu uvažene brojne primjedbe istaknute u provedenom savjetovanju s javnošću, koje su sve išle u prilog ukidanja produžne nastave. Niti nakon svih iznesenih argumenata za ukidanje produžne nastave, predstavnici MZO-a nisu odustali od svojeg prijedloga.

2.  U članku 25. nisu uvažene naše sugestije oko uređenja načina obavljanja i vrednovanja rada nastavnika koji sudjeluju u europskim projektima iako takav prijedlog može dovesti do nereda u sustavu. Primjedbe nisu uvažene. Predstavnici MZO-a smatraju da je upravo rješenje koje su predložili najbolje.

3.  U članku 27. ostala je odredba o određivanju norme nastavnika struke, što znači da nisu uvažene primjedbe istaknute u provedenom savjetovanju s javnošću, koje su išle u smjeru da se pitanje norme treba rješavati kroz Pravilnik o normi. Značajan broj nastavnika struke tako bi mogao postati tehnološki višak. Predstavnici MZO-a nisu se uopće očitovali na ove argumente, što znači da prijedlog ostaje u Nacrtu Zakona.

4. U članku 29. predložene su izmjene članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju na način da se zakonski ukida mogućnost sudjelovanja Sindikata u zbrinjavanju viška nastavnika. Zakon predviđa da te poslove odrađuju Uredi državne uprave i ravnatelji ustanova.  Predstavnici MZO-a nisu prihvatili sindikalne argumente protiv ovog prijedloga i ustrajali su na rješenju koje su ugradili u Nacrt Zakona.

5. U članku 33. ostaje nedopustiva odredba o ukidanju prava na otpremnine za radnike koji se nakon otkaza ugovora o radu zaposle u javnoj službi unutar roka od tri mjeseca. Niti u ovom slučaju predstavnici MZO-a nisu uvažili naše argumente, kao ni argumente ostalih predstavnika sindikalnih središnjica.

Predstavnici sindikalnih središnjica sudjelovali su u raspravi i podupirali prijedloge obrazovnih sindikata.

Prilikom glasovanje o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Nacrt su poduprli predstavnici Vlade RH i udruge poslodavaca. Sindikati su Nacrt Zakona – odbili!

Pristupačnost