Aktualno

Redovna izvještajna skupština NSZSŠH – 19. listopada 2018.

REDOVNA IZVJEŠTAJNE SKUPŠTINE
Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske
od 19. do 21. listopada 2018. godine

U petak, 19. listopada u primoštenskom hotelu Zora počela je redovna izvještajna skupština Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Skupštini je prisustvovalo više od 260 povjerenika našeg Sindikata, a skupština je počela minutom šutnje u znak sjećanja na preminule kolegice i kolege.

Prema dnevnom redu na početku su povjerenici Skupštine izabrali povjerenstva nužna za njeno provođenje te radno predsjedništvo kojem je predsjedala Nada Lovrić. Skupštinu je prvo pozdravio i poželio joj dobar i uspješan rad predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec, te posebni gost, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovana dr. Igor Radeka.

U ime svih povjerenika i članova predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec zahvalio je na njihovom doprinosu povodom umirovljenja kolegi povjereniku POS-a Međimurske županije Josipu Bajsiću te povjerenici Tehničke škole Bjelovar Bruneti Gavran.

U svom je uvodnom govoru predsjednik Sindikata naglasak stavio na aktualne pregovore sindikata javnih službi sa predstavnicima Vlade RH o zahtjevima sindikata za povećanjem osnovice plaća u javnim službama. Svi prijedlozi koji stižu iz Vlade za sada su za sindikate neprihvatljivi, jer je dug prema zaposlenicima javnih službi  veći od 18%. Naravno da na Vladine prijedloge u konačnici neće utjecati ništa drugo nego pritisak članstva izražen na razne, pa i najradikalnije načine. Stoga je g. Mihalinec uputio poziv povjerenicima i članstvu da budu spremni na burnu jesen.

Slijedila su izvješća o radu predsjednika Sindikata, glavnog tajnika i Nadzornog odbora koja su u kasnim večernjim satima bila i velikom većinom glasova prihvaćena.

 

Subotnji rad Skupštine započeo je izlaganjem pomoćnika ministrice g. Vlade Prskala o reformi strukovnog obrazovanja koju su povjerenici pratili s velikom pažnjom zbog mnogih medijskih napisa koji u zadnje vrijeme bacaju iskrivljenu sliku na te reforme.

Skupštinu NSZSŠH posjetila je i obratila se povjerenicima i ministrica znanosti i obrazovanja gđa. Blaženka Divjak. Govoreći o reformama koje MZO provodi i teškoća i otporima s kojima se pritom susreće, ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo suradnjom sa Sindikatom kao i uvjerenje da će povjerenici i članovi sudjelovati u promjenama u našem školstvu.

Gđa. Divjak i g. Prskalo odgovarali su zatim i na pitanja povjerenika od kojih su neka za njih bila i prilično „škakljiva“. Isticala su se pitanja o provođenju dualnog strukovnog obrazovanja i njegovim nedostacima te o kurikularnoj reformi.

Radionicu o novom Granskom kolektivnom ugovoru održao je predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec i pojasnio niz novih odredbi ugovora koje su izazivale nedoumice ili nerazumijevanja. Posebno se to odnosi na teme rada sa učenicima sa individualiziranim pristupom i prilagođenoj nastavi te na problematiku troškova prijevoza na posao. Povjerenici su imali prigodu predsjedniku i glavnom tajniku postaviti i niz pitanja vezana uz GKU.

U radionici o putevima pravne zaštite sudjelovale su pravnice iz pravne službe Sindikata Mirela Matijević – Erceg te Ana Šarić kao i glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić. Ana Šarić govorila je o pravima iz radnog odnosa, a Mirela Matijević Erceg je o ugovorenim pravima i njihovoj zaštiti u Granskom kolektivnom ugovoru.

Kao i svaka skupština tako je i ova završila svečanom večerom i zabavom uz odličnu muziku i ples.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Pristupačnost