Najnovije vijesti

Projekt poboljšanja rada GSV-a tri sjeverne županije – 19. rujna 2019.

PROJEKTOM „POVEĆANJE EFIKASNOSTI I ODRŽIVOSTI RADA GOSPODARSKO-SOCIJALNIH VIJEĆA BJELOVARSKO-BILOGORSKE, MEĐIMURSKE I VARAŽDINSKE ŽUPANIJE“ DO NASTAVKA NIZA POZITIVNIH BROJKI ŽUPANIJSKOG GOSPODARSTVA

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima ugovorenih 80 europskih projekata u vrijednosti 600 milijuna kuna. Jedan od njih je i projekt naziva „Povećanje efikasnosti i održivosti gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske i Varaždinske županije“ koji je uspješno priveden kraju.

U srijedu 18. rujna održana je završna konferencija navedenog projekta čiji je nositelj Bjelovarsko-bilogorska županija, a koji je vrijedan 962.987,25 kuna i u potpunosti financiran europskim novcem.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija već je provela jedan takav projekt, ali u partnerskom odnosu s Međimurskom županijom, a u ovom posljednjem kao partneri pridružili su se Varaždinska županija i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ trajao je 18 mjeseci i u tom razdoblju održano je šest radionica, tri okrugla stola, edukacija za izmiritelje, studijska putovanja te istraživanje radnih odnosa i uvjeta rada na području triju županija u sektoru prerađivačke industrije.

Tijekom provedbe projekta istaknuta je važnost promicanja tripartitnog dijaloga između tijela javne vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se u konačnici djelovalo na gospodarski razvoj, zapošljavanje, ali i na poboljšanje prava radnika i rast plaća.

„Ovaj projekt puno je pridonio boljem i kvalitetnijem radu gospodarsko-socijalnih vijeća ovih triju Županija. S ovim projektom puno smo dobili, između ostaloga medijatore, što je itekako važno. Bilo je i niz zanimljivih radionica na kojima smo puno toga naučili. Također, važno je i to što smo se međusobno bolje upoznali tako da možemo očekivati još kvalitetniju suradnju, ne samo kao članovi GSV-a nego i kao same Županije“, rekao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

„Mi smo tu da dajemo inicijative i dobro je da imamo upravo takva socijalna partnerstva gdje su na jednak način zastupljeni i predstavnici radnika i poslodavaca te predstavnici regionalne samouprave. Europska unija je prepoznala takva partnerstva kao jedno tijelo koje rješava upravo socijalna pitanja, a važnost koju Europa daje socijalnim partnerstvima vidimo i kroz to da su izdvojili 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava upravo za financiranje ovakvih projekata koji će jačati takva partnerstva te stručne i administrativne kompetencije“, istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

„Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nije ni trenutka dvojio da postane partner u jednom ovakvom projektu. Mi smatramo da je razvijanje tripartitnog socijalnog dijaloga apsolutna budućnost Hrvatske i takva suradnja omogućuje napredak države. Mi naše učenike obrazujemo za tržište rada i upravo zato je dijalog između Županija i škola vrlo važan u kreiranju budućnosti i razvoju županija kroz obrazovanje kadrova koji su županiji potrebni“, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Od izuzetnog je značaja i suradnja socijalnih partnera koja bi trebala rezultirati daljnjim poticanjem nastavku pozitivnih brojki, u ovom slučaju bjelovarsko-bilogorskog gospodarstva.

Naime, gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije tri godine zaredom, od 2014. do 2016. je po rastu BDP-a drugo u Hrvatskoj. Treba istaknuti kako je u prošloj godini broj poduzetnika porastao za 14% u odnosu na godinu ranije, što našu Županiju po tom pokazatelju svrstava na prvo mjesto ljestvice hrvatskih Županija.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija ima i jedan od najvećih porasta zaposlenih u gospodarstvu, preko 6,6%. Ukupni prihodi gospodarstvenika rasli su za 11%, dobit gospodarstva za 10%, a broj investitora za 21%. Posebno treba naglasiti kako su investicije u dugotrajnu imovinu u 2018. godini rasle za čak 2,3 puta. I možda najvažnije, preko 14% porast je isplaćenih plaća u našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, što je jedan od najvećih porasta u Republici Hrvatskoj.

„Kroz ovaj projekt htjeli smo vidjeti na koji način uspostaviti taj dijalog koji je potreban između radnika, poslodavaca i u ovom slučaju predstavnika javne uprave. Ono što je ključno je da se treba uspostaviti još bolja poveznica GSV-a na nivou države s našim županijskim gospodarsko-socijalnim vijećima. Što se tiče ovog projekta, moram se zahvaliti svim partnerima koji su bili vrlo aktivni u njemu. Kada govorimo o GSV-u teme su vezane uz situacije u gospodarstvu i radna prava. Kada govorimo o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, prošle godine u gospodarstvu povećan je broj zaposlenih za 1000 osoba, a tu je i porast plaća od 14%“, istaknuo je na završnoj konferenciji župan Damir Bajs.

Pristupačnost