Aktualno

Priopćenje Sindikata znanosti neistinito je i manipulativno

Jučerašnje priopćenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a posebno njegov naslov, prije svega su krajnje manipulativni te zaposlenike u sustavu obrazovanja dovode u zabludu vezano za dodatke na plaću koji su predmet izmjena i dopuna postojećih Sporazuma. Sporazumom o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006. i Sporazumom o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodatku na plaću iz 2019. zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju ne ukida se ni prosvjetni dodatak od 13,725% niti dodatak za nenastavno osoblje od 6,11%. Izmjene i dopune navedenih Sporazuma obveza su koja proizlazi iz novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama s kojim se trebaju uskladiti svi sporazumi i kolektivni ugovori u javnim i državnim službama, budući da su svi stalni dodaci na plaću, što dodaci iz ovih Sporazuma jesu, od 1. ožujka 2024. ugrađeni u koeficijente složenosti poslova za obračun plaće zaposlenika u sustavu obrazovanja.

Osim toga, netočno je i nedopustivo tvrditi da navedene izmjene i dopune Sporazuma nisu u interesu zaposlenika u sustavu obrazovanja jer sadržaj ovih izmjena i dopuna u potpunosti štiti zaposlenike u sustavu obrazovanja od bilo kakvog umanjenja koeficijenata za obračun plaće u budućnosti. Upravo na inzistiranje Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u sadržaj oba Sporazuma ugrađena je zaštitna klauzula prema kojoj se odredbe Sporazuma ne primjenjuju dok su dodaci iz tih Sporazuma sastavni dio koeficijenata složenosti poslova zaposlenika u obrazovanju i znanosti, a ako koeficijenti složenosti poslova zaposlenika u obrazovanju i znanosti budu umanjeni nakon sklapanja ovih izmjena i dopuna, odredbe dvaju Sporazuma o dodacima na plaću ponovno će se primjenjivati od trenutka umanjenja koeficijenata, na način da zaposlenici u obrazovanju i znanosti od trenutka umanjenja imaju pravo na dodatak u visini koja odgovara svakom provedenom umanjenju koeficijenata, a najviše do ukupne visine dodataka iz navedenih sporazuma. Time su svi dodaci na plaću koji su bili predmet ranije potpisanih Sporazuma zaštićeni i nadalje, a što bez potpisivanja ovih Izmjena i dopuna od strane SHU-a i NSZSŠH-a ne bi bilo osigurano.

Vjerujemo da je jučerašnje priopćenje bilo samo (loš) pokušaj opravdanja nelogičnog postupka odbijanja potpisivanja predmetnih izmjena i dopuna od strane Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a što nikako nije bilo u interesu zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti. Kao sindikati, ne želimo vjerovati da se ovakve važne stvari za zaposlenike u sustavu obrazovanja namjerno pogrešno interpretiraju u političke svrhe, baš u tijeku predizborne kampanje u kojoj je, kao nositelj liste socijaldemokrata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u V. izbornoj jedinici, kandidat Vilim Ribić, savjetnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Pozivamo sve naše članove i sve zaposlenike u sustavu obrazovanja i znanosti da preko gornjih poveznica na tekst izmjena i dopuna dvaju Sporazuma sami naprave uvid i uvjere se u važnost potpisanih dokumenata te da ne nasjedaju na propagandne i manipulativne postupke, neovisno o tome od koga dolaze i iz kojih motiva dolaze.

 

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, v.r.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, v.r.

Pristupačnost