Najnovije vijesti

Priopćenje Sindikata povodom slučaja Dragičević – 11. prosinca 2018.

Priopćenje

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozdravlja odluku ravnatelja Tehničke škole u Čakovcu da kolegi Franji Dragičeviću ne uruči otkaz ugovora o radu. U ovom slučaju škola nije osigurala sigurne uvjete za rad nastavnika iako je narušavanje reda i discipline, pa i nasilja od tih učenika bilo učestalo. Sve službe su zakazale i postupak nastavnika posljedica je toga. Sindikat ne može podržati nasilno rješavanje konfliktnih situacija, te smatra izrečenu mjeru nastavniku primjerenom. Istovremeno se postavlja pitanje, koje su pedagoške mjere pokrenute prema učenicima prije incidenta, jer oni su sustavno dulje vrijeme zlostavljali nastavnike. Pitanje je i koje će se pedagoške mjere primijeniti nakon događaja. O tome nemamo nikakvih saznanja.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske 4. listopada 2018. godine održao je povodom nasilja učenika nad nastavnikom u Varaždinu jednosatne prosvjede u svim srednjim školama. Očito veliki odziv u svim školama nije bio dovoljan poticaj za promjene, iako je i ministrica kao podrška došla u školu u kojoj se dogodilo nasilje. Nevjerojatno je da nakon toga Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije pokrenulo aktivnosti prema sustavnom rješavanju problematike nasilja u školama iako je i ministrica izrazila spremnost za to. Sustav očito ne može zaštiti nikoga i treba ga mijenjati.

Očito je kap prelila čašu i pozivamo ministricu Blaženku Divjak da što prije sazove sastanak svih dionika koji mogu doprinijeti kvalitetnom sustavnom rješenju problematike nasilja u školama. Prije svega treba pozvati sindikate u obrazovanju, udruge ravnatelja, te udruge stručnih suradnika, psihologa i pedagoga.

Škole moraju biti mjesto nulte tolerancije, no za to se očito trebaju stvoriti puno kvalitetniji zakonski okviri.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, iako nije organizator najavljenog prosvjeda u Zagrebu, podržava  sve aktivnosti koje mogu pridonijeti bržem, ali kvalitetnijem i sustavnom rješenju protiv nasilja u školama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

_____

Pogledajte i prilog N1 televizije i razgovor s Branimirom Mihalincem u kojem govori o slučaju nasilja u Čakovcu.

Pristupačnost