Najnovije vijesti

Priopćenje – fiksni dodatak

Poštovani članovi NSZSŠH,

Iako je u svibnju 2022. na referendumu gotovo apsolutnom većinom naših članova prihvaćena ponuda Vlade RH o rastu osnovice od 4 %, inflacija je učinila svoje. U novom krugu pregovora ponuda Vlade RH za rast osnovice 6%+2% u studenom 2022. na referendumu je prihvaćena s tijesnom većinom naših članova.  Bila je to jasna poruka da zaposlenici u obrazovanju očekuju i traže od svog sindikata da za njih traži dodatni rast plaća prije sljedećeg kruga pregovora za osnovicu u rujnu ove godine.

Vodeći se tom obvezom većinski sindikati,  NSZSŠH  zajedno sa Sindikatom hrvatskih učitelja, su  na zajedničkom sastanku pregovaračkih odbora za  Granski kolektivni ugovor 9. 5. 2023. u MZO  postavili i argumentirali zajednički zahtjev za Dodatak za zaposlenike u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju kojim se traži rast plaća od 10%.  Sindikat Preporod podržao je naš zahtjev.

Kako su u međuvremenu i drugi sindikati javnih službi postavili zahtjeve za rastom plaća kroz svoje granske kolektivne ugovore, bilo je jasno da će biti potrebno pronaći neko jedinstveno rješenje za sve javne službe.

Nakon svečanog potpisivanja Dodatka II Temeljnog kolektivnog ugovora (kada se ugovorilo pravo na uskrsnicu i utvrdila visina regresa za članove i nečlanove sindikata), otvorena je mogućnost razgovora s ministrom Fuchsom i ministrom Primorcem gdje smo inzistirali na rješavanju našeg zahtjeva i vidjelo se da volja poslodavca za rješavanje problema postoji, ali kao dio cjelovitog rješenja zahtjeva svih javnih službi. Nakon toga premijer Plenković pozvao je sve prisutne predstavnike sindikata na razgovor gdje su iznijeli zabrinutost svojih članova zbog egzistencijalnih problema osobito onih s najmanjim primanjima. Također se govorilo o preopterećenosti sustava zbog nemogućnosti popunjavanja radnih mjesta radi niskih plaća.

Na jednak način sam zajedno s predsjednicom SHU-a Sanjom Šprem prezentirala problematiku obrazovanja, osobito ističući naša očekivanja da plaće moraju rasti čim prije i to bez štrajka i prosvjeda jer zaposlenici sustava obrazovanja ne zaslužuju da za svaku povišicu moraju štrajkati.

Kao rezultat naših nastojanja, ali i nastojanja drugih sindikata, Vlada RH je odlučila donijeti odluku kojom će se povećati plaće najvećem broju zaposlenika sustava javnih službi i to na sljedeći način:

Fiksno uvećanje plaća prema veličini početnog koeficijenta plaće i to od 1. 6. 2023. (vidljivo na plaći u srpnju) :

Raspon početnih koeficijenata Neto povećanje plaće Bruto povećanje plaće
od 0,631 do 1,10 100 € 163,62 €
od 1,111 do 1,523 80 € 130,89 €
od 1,53 do 1, 867 60 € 98,17 €

To znači da će oni s najmanjim plaćama imati i najveći fiksni dodatak i postotno najveći rast plaće. Treba podsjetiti da su oni s najmanjim plaćama rastom plaće u postotku dobivali najmanje novca, a oni sa većim plaćama više, pa se na ovaj način pokušava zadržati omjer plaća najslabije i najbolje plaćenih radnih mjesta u sustavu što je i pravedno i sindikalno prihvatljivo.

Primjerice za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu to znači da će plaće rasti na sljedeći način:

1. naše spremačice, domari, kuhari, referenti, medicinske sestre u učeničkim domovima…. imat će 100 € veću plaću, a prema izračunima to znači od 15 – 18% rasta postojeće prosječne plaće tih radnih mjesta.
            2. nastavnici koji do sada nisu napredovali, odgajatelji, tajnici, računovođe, pedagozi, knjižničari, psiholozi…. imat će 80 € veću plaću, a prema izračunima to je rast plaće u prosjeku 7,4% od postojeće prosječne plaće tih radnog mjesta.
            3. nastavnici mentori, savjetnici i izvrsni savjetnici te drugi u sustavu javnih službi kojima je koeficijent u zadanom rasponu imat će fiksni rast plaće od 60 €.

Ovaj dodatak trajno ostaje sastavni dio plaće prilikom donošenja novog Zakona o plaćama u javnim službama, već će biti vidljiv na plaći koja će se isplatiti u srpnju 2023.

Kako su sindikati za svoje članove prije ugovorili 300 € regresa, ovaj puta smo predložili da se i svima ostalima isplati 300 € zbog odluke Ustavnog suda.

Podsjećam da nam krajem rujna slijede pregovori za rast plaća kroz osnovicu u postotku plaće za sve zaposlenike javnih službi.

Nakon donošenja odluke Vlade RH o fiksnom dodatku na plaće, nastavljaju se pregovori za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama.

Srdačan sindikalni pozdrav svima,

Predsjednica NSZSŠH