Najnovije vijesti

Premijer se obratio prosvjednicima na Trgu sv. Marka – 21. studenog 2019.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske održao je danas ‘Prosvjed šutnje’ na Trgu svetog Marka. Pred njih je, na iznenađenje svih, izašao premijer.

Upitan je li iznenađen reakcijom sindikata, koji su nakon njegova istupa šutke dignuli transparent pred njegovim licem, premijer je rekao da tu ne vidi nikakav problem. “To je sve demokratski, ne vidim ja tu nikakav problem”, rekao je Plenković.

Premijer je ponovio svoje ranije izjave, da je Vlada već dosad plaće povećala za 11,49 posto te da će se s njihovom ponudom plaća učitelja podići za 18,3 posto. “Svi učitelji će imati plaću veću za 18,3 posto, plus ova dva posto koja smo dali kao garanciju. To je praktički garantiranih 20 posto u mandatu jedne vlade, plus porezne olakšice. Sve to skupa znači da je ova Vlada za učitelje, radnike u javnom i državnom sektoru učinila jako puno, a da pritom nismo slijedili politiku prethodnih vlada o zaduživanju. Svaki će učitelji u mandatu naše Vlade imati garantirano 20 posto veću plaću. To je bitno, to treba ponavljati”, rekao je Plenković.

Ponovio je i da se o koeficijentima ne pregovara između Vlade i sindikata, nego da se pregovara o temeljnom kolektivnom ugovoru, te granskom kolektivnom ugovoru.

“Dijalog je kontinuiran i stalan. Za koeficijente, budući da se ovdje radi o velikom broju ljudi, taj dio je 90.000 ljudi, stoga je volumen sredstava o kojima se radi veći. Meni je u interesu da djeca idu u školu, da ne gubimo kalendar rokova ne samo za nadoknadu, nego za maturu, praznike. Apeliram još jednom, prije svega na učitelje i profesore, na ravnatelje, roditelje i djecu. Nije dobro ne ići u školu, ako se želi ići naprijed, mora se učiti, da bi se učilo, mora se ići u školu”, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade ponovio je i dosadašnji tijek pregovora, u kojima su sindikati odbili garantirani dodatak od 2 posto na plaću iz rujna, dodao da su odbili i ponudu ministra Aladrovića od 2+2 posto.

Premijer je upitan nije li se koeficijentima moglo baviti i  ranije, a ne na samom kraju mandata, a premijer je rekao da postoji nekoliko slojeva te priče.

“Imamo supstancu, ona je imate li veću plaću u mandatu ove Vlade. Imate. Da smo mi Vlada koja je uvela krizni porez, koja je smanjivala koeficijente, koja je ukinula božićnice i regrese, ja bih rekao da smo zločesta Vlada koja radi na štetu zaposlenika. Mi trošimo koliko zarađujemo, ne zadužujemo se za generacije koje će doći, sindikati i profesori moraju znati da ovdje imaju nekoga tko je razuman. Sve što smo učinili s poreznom reformom ne zaboravlja ljude u privatnom sektoru koji nose hrvatsku ekonomiju”, rekao je Plenković.

“Pitanje digniteta, koje ja razumijem, traje već skoro dvadesetak godina. Sindikati znaju koliko je bilo izmjena koeficijenata, a to je nekakva kumulirana odgovornost, ne samo ove Vlade. Pokušajmo sve pogledati, svjež pogled, pa da vidimo koliko to zaista vrijedi. Najvažnije je, što apeliram na profesore i učitelje, da moramo naći neki kompromis. Ja nemam drugog načina nego da razgovaram, to je jedina metodologija”, rekao je Plenković.

Upitan za izjave i ponašanje ministrice obrazovanja, Blaženke Divjak, Plenković je rekao da dosad nisu imali vremena za razgovor. “Imat ćemo razgovor danas, ja sam konzumiran puno sati ovih dana, nismo imali vremena, imat ćemo vremena danas i sutra i razgovarat ćemo”, rekao je Plenković.

“Stvar in favorem je da svatko tko vodi neki resor hoće da stanje u resoru bude bolje. Tu razumijem svakog ministra. Ono što je isto važno znati, Vlada mora biti kao tim, mora imati jedinstvenu liniju. Ako imate liniju koja nije jedinstvena, onda tu imamo situaciju koja je malo nezgodna”, kazao je premijer.

“Ova vlada je napravila više nego mnoge prije nas i da nema nekog nesporazuma, obrazovanje je važno, učenje je važno, učitelji i profesori su važni. Reforma koju provodimo je dobra i vodi tome da naši mladi budu konkurentni, bitno je da znate da Vlada vodi dijalog sa sindikatima, da poštujemo štrajk, ali želimo da i vi vodite računa da će plaća biti veća, pitanje koeficijenata je nasljeđe nekih ranijih vlada. Želim poslati poruku svima vama, a imamo dosta signala, da ovaj štrajk, koliko god ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ovo što dosad radimo, pozivam vas na dijalog i na razgovor, koji će biti i danas. Mi smo otvoreni i za dijalog i za poboljšanje materijalnog stanja i ova vlada je pokazala da je ova vlada prijatelj i radnika i umirovljenika”.

Prosvjednici su mu uzvratili – šutnjom.

Premijer pred prosvjednicima na Trgu sv. Marka – N1

_____

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec, na Markovu je trgu odgovorio na istup premijera Andreja Plenkovića, koji je izašao pred prosvjednike, koji su ispred Vlade prosvjedovali šutnjom.

“O njegovim velikim riječima o povećanju plaća u njegovu mandatu, učitelji i nastavnici nisu dobili ništa više nego ranije, još više zaostaju”, kaže Branimir Mihalinec.

“Mi ne mislimo razgovarati preko medija niti pred medijima, premijer je samo trebao reći: ‘U toliko sati je sastanak na kojem ćemo razgovarati'”, rekao je Mihalinec, dodavši da ih Plenković nije mogao zaobići, jer ih je na Markovu trgu bilo previše. “Nije nas mogao zaobići, iako smo bili tihi”, rekao je Mihalinec.

Upitan hoće li se početi održavati nastava za maturante, kako ne bi došlo do pomicanja datuma državne mature i upisa na fakultete, Mihalinec je rekao da se radi o neuspješnom pokušaju spina. “Ministrica se tu pokušava postaviti kao medijator, a ona više nema nikakvu mogućnost da ona išta više riješi. Pitanje i maturanata i svih učenika u rukama su predsjednika Vlade”, rekao je Mihalinec.

Na pitanje treba li ministrica Divjak podnijeti ostavku, Mihalinec je rekao da ne misli da bi to išta promijenilo.

Govoreći o velikom prosvjedu na Trgu bana Jelačića, najavljenom za ponedjeljak 25. studenog, Mihalinec je rekao da će dovesti najmanje trećinu članstva te da očekuju da će im se pridružiti i brojni drugi ljudi koji podržavaju njihove zahtjeve. /N1/

Pristupačnost