Aktualno

Pregovori za TKU

Već tjednima traju pregovori Vlade RH i sindikata javnih službi. Na zadnjem sastanku Vladina strana je iskazala dobru volju samo da uskladi naknadu za prijevoz radnika i naknadu za sistematske preglede dok se o rastu osnovice ili bilo kojeg drugog prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora niti ne razmišlja.

Stoga je 18. 1. 2022. održana tiskovna konferencija gdje je sudjelovala i predsjednica NSZSŠH, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Matija Kroflin ekonomski stručnjak Nezavisnog sindikata znanosti.

Srednja.hr je objavio sljedeće:

“Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na konferenciji je rekla da su svi pregovarači na sastanku s Vladom u utorak bili zatečeni.

– Mi smo izašli sa svojim prijedlozima, poslije toga dobili smo izračune i sada smo očekivali protuprijedlog Vlade. Ono s čime je Vlada izašla, to nije prijedlog i to tako treba gledati. Mi ozbiljan prijedlog očekujemo uistinu u utorak jer ne možemo vjerovati da u okolnostima koje je Matija obrazložio možemo ostati ukopani, da ćemo dozvoliti da se tako veliki broj zaposlenika u Hrvatskoj ne pomakne s mrtve točke, veli Lovrić

Dodaje i da od siječnja iduće godine, kada se uvodi euro, sve očekuje suočavanje s visinom plaća.

– Uvođenjem eura ne samo da će cijene biti lako usporedive u cijeloj EU, vidjet ćemo ustvari kako je kada se suočimo da jedan profesor radi za 800 do 900 eura plaće, a o ostalim zaposlenicima u Hrvatskoj neću ni govoriti. Iz Hrvatske je već otišlo 400.000 ljudi, u sustavu srednjih škola koje predstavljam već je jako teško dobiti stručnjake u strukovnim školama, a ovakvim odnosom prema zaposlenicima vrata za o dlazak bit će širom otvorena i dalje, rekla je Lovrić.

Lovrić: ‘Jednom će se morati razmišljati o razlici člana i nečlana’

Napominje i da je većini jasna pozicija Vlade – da barataju s dvije strane od kojih je jedna odgovornost prema svim građanima i želja da se sa što manje novca dobije što kvalitetnija usluga koju daju javne službe. A s druge strane Vlada je poslodavac tim javnim službama.

– Balansirati među te dvije situacije nije lako i nije jednostavno. Ali moramo biti svjesni da nema kvalitetne usluge za male novce, rekla je Lovrić.

Čelnica srednjoškolskog sindikata tvrdi i da nije samo u pitanju ignoriranje zahtijeva o povećanju osnovice i 13. plaće, nego i nekih drugih materijalnih prava koja sindikati traže. Za primjer iznosi zahtjev Nezavisnog sindikata koji je tražio da se onima s postdiplomskim specijalističkim studijima uvede dodatna naknada ili da se za 100 kuna poveća dar za dijete. Dotaknula se i teme koja se nerijetko spominje tijekom sindikalnih pregovora, a to je uvođenje razlike u pravima onih koji su članovi sindikata i onih koji to nisu.

– Sindikati će učiniti sve da zaštite svoje članove i to je ono ispod čega ne možemo i to je ono zbog čega smo ovdje za svoje članove. Jednom će se u Hrvatskoj, to nije ovaj trenutak, ali morati razmišljati o razlici člana i nečlana. To je ono što naši članovi od nas očekuju, s obzirom na to da financiraju član sindikata i da financiraju i rad ovih pregovaračkih tijela, da se tog prava koje izbore članovi sindikata ne može dugoročno odnositi na sve. neka zajednička prava svakako, ali nešto se mora pomaknuti da imamo tu razliku člana i nečlana, rekla je Lovrić.”

______

nečlana, rekla je Lovrić.”

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/matica-sindikata-ponuda-vlade-neprihvatljiva-ocekujemo-porast-osnovice—692589.html

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/matica-sindikata-ponuda-vlade-neprihvatljiva-ocekujemo-porast-osnovice-4826621

https://www.vecernji.hr/vijesti/matica-sindikata-o-ponudi-vlade-neprihvatljiva-je-ocekujemo-porast-osnovice-1556148

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/premijer-se-hvali-ekonomijom-drzava-kupuje-avione-a-vlada-nam-je-nakon-sest-sastanaka-ponudila-nulu-15146763

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/matica-sindikata-ponuda-vlade-neprihvatljiva-ocekujemo-porast-osnovice-20220118

https://www.novilist.hr/novosti/matica-sindikata-ponuda-vlade-neprihvatljiva-ocekujemo-porast-osnovice/

https://www.glasistre.hr/hrvatska/matica-sindikata-ponuda-vlade-neprihvatljiva-ocekujemo-porast-osnovice-770888

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/kroflin-vladina-poruka-je-nepravedna-i-ekonomski-neopravdana-4826738

Pristupačnost