Najnovije vijesti

Potpisan Temeljni kolektivni ugovor (TKU)
za zaposlenike u javnim i državnim službama

U petak, 6. svibnja 2022. potpisan je Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike u javnim službama. Potpisivanju je prethodilo referendumsko izjašnjavanje članova NSZSŠH.

Ugovor je potpisan na četiri godine. Svečano potpisivanje održano je u prostorijama Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu uz prisustvo premijera Andreja Plenkovića i svih ministara. U ime Vlade RH Temeljni kolektivni ugovor potpisao je Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a svaki predsjednik pojedinog sindikata potpisao je za svoj sindikat.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske je dala izjavu za medije u ime svih javnih službi i pri tome  naglasila da se ovoga puta radi o novoj paradigmi.

Ranija iskustva govore nam da je već kod same naznake krize Vlada smanjivala plaće zaposlenika. Međutim, sada se svim javnim službama plaće povećavaju. Potpisivanjem Temeljnog kolektivnog ugovora svim zaposlenima javnih službi povećana je plaća za 4%, ugovoren je put od 1,35 kn po kilometru, a iznos za sistematske preglede porastao je s 500 na 1.200 kuna. Pored toga, dogovoreno je povećanje plaće od 5% za one djelatnike koji su završili poslijediplomske specijalističke stručne studije.

Dogovoreno je da se u zadnjem tjednu rujna nastave pregovori za povećanje osnovice plaće.  Razlog je taj što povećanje plaće od 4% ne prati rast inflacije.

Pristupačnost