Najnovije vijesti

Pismo novom ministru obrazovanja – 30. srpnja 2020.

Poštovani ministre Fuchs,

kako nismo uspjeli realizirati sastanak u terminu koji ste predložili, šaljem Vam neka promišljanja o nužnim promjenama u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bez kojih, prema mojem mišljenju, nećete biti u mogućnosti realizirati promjene u sustavu odgoja i obrazovanja.

Kao prvi korak smatram nužnim izmjene u ustrojstvu MZO-a. Dosadašnja iskustva, a pratim sustav od 1993. godine,  pokazala su da je MZO  bio najfunkcionalniji kada je svaki resor unutar ministarstva pokrivao državni tajnik. Za sustav odgoja i obrazovanja smatram da je nužno imenovanje državnih tajnika posebno za: predškolski i osnovnoškolski sustav odgoja i obrazovanja, za srednjoškolski sustav odgoja i obrazovanja i za visoko obrazovanje, znanost i tehnologija. U sustavu srednjoškolskog odgoja i obrazovanja važno je imenovati pomoćnike ministra posebno za gimnazijski program, posebno za strukovno obrazovanje i posebno za umjetničke škole- osnovne i srednje.

Državni tajnici trebali bi biti istaknuti stručnjaci iz područje kojeg pokrivaju, a još važnije je da bi trebali imati dovoljnu razinu ovlasti da mogu učinkovito voditi sustave.

Ovakav ustroj MZO-a smatram ključnim za učinkovito upravljanje sustavima. Ne može ministar voditi sve u cijelom sustavu odgoja i obrazovanja, od predškolskog pa sve do visokog obrazovanja i znanosti.

 

Kada govorimo o mogućim scenarijima za održavanje nastave u novoj školskoj godini, smatram Vašu inicijativu o selektivnom provođenju izolacije žarišta ispravnim putem. No, važno je riješiti nekoliko važnih pitanja:

  • potrebno je sa socijalnim partnerima riješiti pitanje radno pravnog statusa zaposlenika koji su zbog svojih kroničnih bolesti u visokom riziku, ili su u visokom riziku njihovi ukućani.
  • u slučaju provedbe nastave na daljinu treba i dalje poštivati sve odredbe Kolektivnih ugovora što u proteklom razdoblju nije bio slučaj.
  • Naravno važno je u svim ustanovama, kao i svim učenicima osigurati tehničke uvjete za održavanje nastave na daljinu.

O svim otvorenim pitanjima treba prije donošenja odluka razgovarati sa socijalnim partnerima.

Uvjeravam Vas kako su jedini istinski socijalni partneri MZO-a sindikati Vertikale sindikata obrazovanja: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Drago mi je da smo utvrdili termin sastanka u kolovozu.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

Pristupačnost