Aktualno

Parafiran tekst Dodatka II TKU – 27. svibnja 2020.

Poštovani,

danas je na pregovaračkom sastanku pet sindikata javnih službi prihvatilo prijedlog Dodatka II. TKU-a.

Tijekom pregovora uspjeli smo otkloniti spornu cro karticu kao nadomjestak regresu za godišnji odmor. Regres će se isplatiti u iznosu od 1.500,00 kn. Predstoji nam borba da se osobama sa zaštićenim računima taj iznos isplati u gotovini.
Uz sindikate Vertikale sindikata obrazovanja Dodatak TKU-a prihvatili su Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju i Hrvatski sindikat djelatnika i kulturi.
Temeljem Zakona o reprezentativnosti stvoreni su uvjeti za potpisivanje Dodatka II. TKU-a, jer prihvaćaju ga sindikati iz 4 djelatnosti, a koji pokrivaju više od 50% članova u javnim službama.
Konačni tekst Dodatka II. TKU-a nakon naših intervencija sadrži jedino odgodu povećanja osnovice za plaće u javnim službama od 2+2% na povećanje osnovice od 1.1.2021. za 4%, te će ona iznositi od 1.1.2021. godine 6.044,51 kn.
Istovremeno, Vlada je odustala od prijedloga Dodatka Sporazuma o dodatku na plaće u odgoju i obrazovanju, tako da će ugovorena povećanja od 1% u srpnju i 2% u veljači biti izvršena. Radi se o povećanju koeficijenata složenosti poslova, kao i dodatku na plaće.
Nakon pregovora, u ime sindikata koji će potpisati Dodatak II. TKU-a dao sam izjavu za medije.
Napomenu sam kako je prihvaćanje odgode povećanja plaća izraz solidarnosti i odgovornosti zaposlenih u javnima službama.
Vlada RH će na sutrašnjoj sjednici prihvatiti tekst Dodatka II. TKU-a, a potpisivanje će uslijediti u petak.
U petak će i sindikati državnih službi prihvatiti istovjetan prijedlog.
S poštovanjem,
predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih
u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

______
Prilozi:
Pristupačnost