Najnovije vijesti

Otvoreno pismo ministru Fuchsu – 12. siječnja 2021.

Zagreb, 12. siječnja 2021. godine

Ministar znanosti i obrazovanja:

prof. dr. sc. Radovan Fuchs

 

Poštovani ministre Fuchs,

dana 18. siječnja 2021. godine počinje dugo polugodište u osnovnim i srednjim školama, a još uvijek nije objavljen jasan stav Ministarstva na koji će način i kada početi drugo polugodište u potresom stradalim područjima, a kako u ostalim dijelovima Hrvatske.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, nakon konzultacija sa sindikalnim povjerenicima srednjoškolskih ustanova sa stradalog područja, traži od Vas da u potresom pogođenim područjima odgodite početak drugog polugodišta najmanje za dva tjedna. Naime, mnogi zaposlenici srednjoškolskih ustanova, jednako kao i njihovi učenici još nisu trajno smješteni u objekte u kojima će dočekati obnovu. Mnogi su u ovom trenutku raseljeni diljem Hrvatske, uz česte promjene mjesta boravišta.

Očekujemo da će u tom periodu svi stradali dobiti barem privremeno čvrsti krov nad glavom, kao i da će se u tom razdoblju uspjeti organizirati nastavni proces, te adekvatno opremiti sve nastavnike i učenike za online nastavu.

Forsiranje početka drugog polugodišta u ovim područjima smatramo štetnim za sve.

U ostalim dijelovima Hrvatske drugo polugodište počet će 18. siječnja 2021. godine, no još uvijek nije poznato koji će model biti u pojedinoj županiji. Iz medija saznajemo da mnoge županije traže produljenje nastave na daljinu. Naš stav je da ništa ne može adekvatno zamijeniti nastavu u živo i smatramo da je Ministarstvo zakazalo u pripremi početka drugog polugodišta.

Sindikat je u više navrata, a posljednji puta na sastanku održanom 29. prosinca 2020. godine, tražio da zaposleni u odgoju i obrazovanju budu jedan od prioriteta u planu cijepljenja protiv koronavirusa. Nasuprot tome Vlada RH, pa time i Vi kao ministar, stavljate zaposlene u odgoju i obrazovanju u Planu cijepljenja na posljednje mjesto, tek nakon što se cijepe svi ostali građani. Nadali smo se kako ćete nakon posljednjeg sastanka s Vašim suradnicima pokrenuti u Vladi RH izmjene u planu cijepljenja, no saznajemo da to nije bila tema niti jedne sjednice Vlade RH do danas.

Smatramo da su samo zdravi i zaštićeni nastavnici jamac nesmetanog odvijanja nastavnog procesa u vrijeme pandemije. Nečinjenjem ničega u tom smjeru, Ministarstvo je preuzelo odgovornost za moguću nižu kvalitetu odgojno obrazovnog procesa u našoj domovini. Svi stručnjaci slažu se kako online nastava nije dovoljna zamjena za nastavu u živo. Cijepljenjem zaposlenih u odgojno obrazovnim ustanovama osigurali biste da većina djece ima mogućnost neposredne nastave sa svojim nastavnicima.

Tražimo da Vlada RH žurno izmijeni plan cijepljenja te da odmah nakon procjepljivanja zdravstvenih radnika, kao i radnika u socijalnoj skrbi, započne s cijepljenjem zaposlenih u odgoju i obrazovanju.

Poštovani ministre Fuchs, vremena je malo, očekujemo Vaše žurno djelovanje!

 

S poštovanjem,
predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih
u srednjim školama Hrvatske:
Branimir Mihalinec, prof.

Pristupačnost