Najnovije vijesti

Otvaraju se srednje škole, ali nastave nema – 16. svibnja 2020.

Nakon učenika nižih razreda osnovnih škola, u obrazovne ustanove od idućeg će se tjedna moći vraćati i dio učenika srednjih škola, i to u svrhu provedbe praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita te u strukovnim školama obrane završnog rada.

U srednjim školama, dakle, neće se održavati nastava nego samo aktivnosti koje nije moguće provesti na daljinu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio epidemiološke mjere i upute kojih se učenici i djelatnici srednjih škola pritom moraju pridržavati.

Državna matura

One su na tragu onih koji su već propisane za održavanje nastave učenika nižih razreda i polaganje ispita državne mature. Tako se preporučuje da u prostoriji bude najviše deset učenika i nastavnika, uz poštivanje distance od dva metra. Preporuka je da oni u škole dolaze u različitim terminima tijekom dana, da se već formirane grupe međusobno što manje susreću te da se ne zadržavaju u hodnicima ili dvorištu.

Također, dolazak na te aktivnosti zabranjen je osobama koje pokazuju znakove bolesti, osobama koje su u samoizolaciji ili im je utvrđena bolest Covid-19. Za te osobe škole trebaju organizirati online ispit ili osigurati neki drugi termin ili rok. Pritom je važno istaknuti kako će preduvjet za ulazak učenika u školske ustanove biti potpisana izjava kojom jamče da nemaju znakove bolesti. Izjave će svaki dan na ulazu u škole prikupljati nastavnici, a bit će moguće poslati ih i e-korespondencijom dan ranije. Kandidate prije dolaska na obranu završnog rada, stoji u uputama, treba upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za obranu i da si prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Osobna iskaznica

Prije ulaska u ustanovu pristupnik zaduženoj osobi daje na uvid osobnu iskaznicu te od nje saznaje u kojoj prostoriji ima vježbe, a tu informaciju može prethodno dobiti e-mailom. Osobe koje na ulazima provjeravaju osobne iskaznice i izjave moraju nositi masku i imati rukavice, dok u učionicama maske nisu obvezne, “ali se preporučuju”.

Također, vodit će se računa o redovitom dezinficiranju ruku prilikom ulaska i izlaska iz škole, redovitom čišćenju i provjetravanju školskih prostorija, a za vrijeme vježbi, testiranja i ispita kao i usmenih ispitivanja učenika preporučuje se držati prozor prostorije otvorenim, a vrata zatvorenima. Predlaže se i da se veće aktivnosti organiziraju s pauzama od barem 30 minuta između aktivnosti kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija. Pristupnici vježbama i ispitima ne bi sami trebali otvarati ni zatvarati vrata učionica.

Aktivnostima u školama moći će pristupiti učenici kojima je neophodna podrška pomoćnika u nastavi, uz pridržavanje svih i to pojačanih mjera (nošenje maski i rukavica u skladu sa zdravstvenim stanjem sl.).

Uz to, propisani su i posebni uvjeti za održavanje vježbi i ispita za rizične skupine učenika s kroničnim bolestima (respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes itd.) za koje škole trebaju organizirati posebne rokove.

Ti učenici moraju održavati veći fizički razmak i nositi maske, a ako to zbog medicinskih razloga ne mogu, maske moraju imati sve osobe koje se nalaze s njima u prostoriji. /jutarnji.hr/

Pristupačnost