Aktualno

Osvrt na istraživanje o odnosima učitelja, nastavnika i roditelja

Poštovani članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske,

naš je Sindikat uz Sindikat hrvatskih učitelja podržao istraživanje tima s Filozofskog fakulteta u Zagrebu na inicijativu izdavačke kuće Profil Klett na temu odnosa nastavnika/učitelja i roditelja.

Rezultati su poražavajući za sve sudionike u nastavnom procesu kako za nastavnike, tako i za učenike i roditelje. Čak trećina nastavnika je doživjelo verbalno ili fizičko nasilje od strane roditelja na radnom mjestu, a naš poslodavac (Ministarstvo znanosti i obrazovanja) znakovito već danima ŠUTI. Dvije trećine nastavnika ocjenjuje da roditelji od nastavnika imaju nerealna očekivanja, a polovina ih govori o tome da roditelji očekuju da su im dostupni 24 sata dnevno?!

Podjednak je pritisak na ravnatelje koji bez podrške MZO-a ne mogu ništa drugo napraviti, već te pritiske kanalizirati prema radnicima škola (učiteljima).

Položaj nastavnika godinama se sustavno narušavao. Preko noći se donijela odluka kojom se omogućuje roditelju prigovor na svaku pedagošku mjeru sprečavanja koju razredno vijeće izrekne učeniku zbog neprimjerenog ponašanja, pa se tako do apsurda srozala odgojna uloga škole sve kako bi se ugodilo roditeljima. Doduše, odluka je djelomično izmijenjena, ali posljedice i naučeni obrasci ponašanja roditelja su ostali.

Još od vremena otkada se omogućilo „preispitivanje“ zaključnih ocjena na kraju nastavne godine otvorila se Pandorina kutija kojekakvih prigovora pa i na zaključene negativne ocjene iako učenik tijekom cijele godine nema niti jedne pozitivne ocjene iz nastavnog predmeta.

Malo po malo, ustupak po ustupak, umjesto suradničkog odnosa nastavnika i roditelja koji stvara stabilno okruženje za učenike u dobi kada uče preuzeti odgovornost za svoje postupke kako te lekcije ne bi morali učiti u firmama, obiteljima ili u društvu došli smo do narušenih odnosa koji štete svima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije se do sada očitovalo, niti načelno, niti se jasno odredilo da je takav odnos prema njihovim zaposlenicima nedopustiv, da takav pristup rješavanja problema učenika nanosi štetu cijelom obrazovnom sustavu, a osobito učenicima.

Ali i tišina je poruka, jasna i frustrirajuća, našem poslodavcu do njegovih radnika jednostavno nije stalo.

 

Nada Lovrić,
Predsjednica NSZSŠH

Poveznica na članak

Pristupačnost