Najnovije vijesti

Oštra osuda nasilja nad nastavnicima – 3. listopada 2018.

Priopćenje za javnost

Dana 1. listopada 2018. učenik je u Elektrostrojarskoj školi Varaždin fizički napao nastavnika na nastavnom satu.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske oštro osuđuje nasilni čin, kao i nasilnika. Kolegi će Sindikat omogućiti pružanje sve potrebne pomoći.

Nasilje nad nastavnicima u srednjoškolskim ustanovama postala je gotovo uobičajena vijest, koja se doduše objavi, no nakon koje nema adekvatne reakcije, kako Ministarstva, tako ni medija. Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja ostaju zaboravljene izlaskom sljedećeg broja dnevnih tiskovina. U ovom slučaju škola je reagirala promptno i isključila učenika, te obavijestila mjerodavne službe.

Nevjerojatno je da je izostala javna reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, a jednako tako i reakcija javnosti. Pitamo se je li to zbog toga što je žrtva nasilja vjeroučitelj? Kakva se to poruka nastavnicima šalje uoči Svjetskog dana učitelja?

Zanimanje nastavnik postalo je najugroženije, najobezvređenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj. Radost poučavanja polako prerasta u borbu za preživljavanje i opstanak. Nagrada za izdržljivost preživjelima je mirovina od koje mogu nastaviti s preživljavanjem.

Sindikat poziva sve zaposlene u hrvatskim srednjoškolskim ustanovama da u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke, u četvrtak, 4. listopada 2018., dan uoči Svjetskog dana učitelja, u vrijeme trajanja prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede i da u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika.

Pozivamo i ministricu Divjak da nam se pridruži u protestu i da zajedno s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske započne stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u srednjim školama.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

_____

UČENIK IZBAČEN IZ ŠKOLE NAKON ŠTO JE NOGOM UDARIO VJEROUČITELJA: Prije napada je bio kod psihologa na razgovoru – net.hr

Divjak o fizičkom napadu na vjeroučitelja: Zaprepaštena sam – hr.n1info.com

Učenik napao vjeroučitelja, županija osuđuje incident – 24sata.hr

NAKON ŠOKANTNOG NAPADA U ŠKOLI U VARAŽDINU: Zovu profesore da sutra ne ulaze u učionice za vrijeme prvog sata – net.hr

Pristupačnost