Iz života sindikata

Osnovana podružnica u Kninu

U Srednjoj strukovnoj školi kralja Zvonimira Knin osnovana nova podružnica

U Kninu je 9. veljače 2023. organiziran osnivački sastanak nove podružnice NSZSŠH u Srednjoj strukovnoj školi kralja Zvonimira Knin. Tamo je već postojala naša podružnica koja se u međuvremenu ugasila, a sada smo je ponovno osnovali. U jednoj zgradi nalaze se dvije škole: Gimnazija Lovre Montija i Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin. U Gimnaziji imamo podružnicu, a sada je osnovana i u Srednjoj strukovnoj školi. Za povjerenika je izabran Dario Zemljak, nastavnik hrvatskog jezika i književnosti. Nova podružnica broji 7 članova. Važno je napomenuti da je osnivanje podružnice jako važno, jer je podružnica kao gruda snijega koja s aktivnošću povjerenika raste. Sastanku su nazočili predsjednica NSZSŠH Nada Lovrić, zamjenica predsjednice Branka Pavoković, povjerenica POS-a Šibenik Marija Jozić Mihaljević i glavni tajnik Jere Bilan. Na sastanak su bili pozvani članovi sindikata iz obje škole u Kninu. U razgovoru s njima ukazana je potreba sindikalnog organiziranja zbog ostvarenja prava zaposlenika. Dodatak od 10% na plaći zbog otežanih uvjeta rada koji imaju zaposlenici obje kninske srednje škole nije došao sam od sebe, nego je posljedica pregovora predstavnika Vlade i NSZSŠH, pa je članstvo u NSZSŠH prirodno stanje stvari. Među ostalim pravima, ukazano im je da na platnoj listi u COP-u pogledaju dodatak od 13,7% koji je izborio sindikat.

Važnost sindikalnog organiziranja leži u činjenici da zaposlenicima niti jedno pravo nije darovano, već smo svako pravo zajednički izborili kroz pregovore, prosvjede i štrajkove.

Sudionici sastanka pokazali su interes za najavu reforme strukovnog obrazovanja i modularnu nastavu, pri čemu bi došlo do smanjenja satnice nastavnika općeobrazovnih predmeta u strukovnim školama. Zanimao ih je materijalni status administrativnog osoblja.

Sutradan je u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik održan sastanak s povjerenicima POS-a Šibenik. Prenesene su im informacije o aktualnostima u sindikatu i naporima koje sindikat ulaže u očuvanje radnih mjesta kod reforme strukovnog obrazovanja, o pripremama za početak pregovora za GKU, o promjenama Zakona o radu i njegovoj refleksiji na Zakon o odgoju i obrazovanju koji je još u pripremi.

 

Glavni tajnik
Jere Bilan

Pristupačnost