Najnovije vijesti

Održan konzultativni sastanak Vlade i sindikata javnih službi – 23. travnja 2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je rebalans proračuna i kaže da se materijalna prava moraju staviti na stol.

Na pitanje o dogovorenom povećanju plaće nastavnicima kaže da to nije bilo na stolu jer su danas imali konzultacije, ali će se sigurno to pitanje otvoriti kroz pregovore i staviti na stol.

“U jednom dobrom dijelu smo naišli na međusobno razumijevanje i nadam se da ćemo i dalje osjećati međusobno razumijevanje i na taj način anulirati izazove pred kojima se nalazimo.

U trenutku kada budu otvoreni pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru tada će na stolu biti osnovice, jednokratna materijalna prava i sve ono što kolektivni ugovori uključuju, a ja se nadam konsenzusu i međusobnom razumijevanju kako bi pokazali odgovornosr prema javnim finacijama, ali i odgovornost prema zaposlenicima na na kojima je u ovom trenutku jako velika društvena i javna odgovornost.”

Predstavnici Vlade održali su konzultacije sa sindikatima iz javnog i državnog sektora koje su potrajale više od tri sata.

Na pitanje o povećanju koeficijenta prosvjetnim radnicma i bi li to moglo prvo nastradati kaže da ono što će biti na stolu je i sporazum koji su potpisali sa sindikatima, ali naglašava da u ovom trenutku ne treba brzati i donositi jednostrane zaključke nego sjesti i razgovarati.

Vilim Ribić iz Matice sindikata sastanak je drugačije doživio.

“Ja bih rekao da je bilo visokog stupnja razumijevanja na temeljnom sadržaju, a on glasi ako je nešto nužno onda to nemojom zvati solidarnost nego nužnost i nitko neće dopustiti da se nanese šteta ukupnim interesima Republike Hrvatske.

Za ostalo ne bih rekao da je bilo razumijevanja nego oprečnih mišljenja i polemika jer što bi onda radili tri i pol sata na sastanku”, kaže Ribić.

Nastavlja da je bilo mnogo rasprave o svrhovitosti intervencije u plaće u javnom i državnom sektoru i tu su bila različita gledišta.

“Stajalište sindikata je da ovo nije trenutak koji i jednim indikatorom pokazuje da je smisleno intervenirati u plaće i da je to isplativo i da tu ima neke žrtve koja ima smisla, to smo jasno rekli bez obzira što nitko sa strane Vlade nije inzistirao na riječi smanjivanje, ali nismo ovdje došli raspravljati o investicijama i javnim nabavama nego plaćama.”

Ponovio je da nitko u Europi ne smanjuje plaće u javnom i državnom sektoru i da bi to sada bilo kontraproduktivno, ali i dodaje da ne isključuju da bi mogao biti trenutak.  “A onda kada bi mogao biti trenutak onda ćemo svi skupa sjesti i razmisliti, ali ne treba srljati intervenirati u nešto što će samo napraviti štetu.”

Kaže da bi recimo imalo smisla regres pretvoriti u vaučere za godišnj odmor, ali naglašava da je ovo bio konzultativni sastanak, a onda idu pregovori i tada će Vlada morati donijeti prijedloge pa će i sinidikati moći nešto konkretnije reći o tim prijedlozima. /N1/

_____

Ribić za RTL: ‘U ovom trenutku nismo se spremni ničega odreći! Mi ne vidimo žrtvu poduzetnika’

Pristupačnost