Najnovije vijesti

Od petka u Istri ne rade škole, vrtići ni fakulteti! – 12. ožujka 2020.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da od petka nema nastave u školama u Istri. Jednako tako neće raditi ni vrtići ni fakulteti.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić  rekao je da su takve mjere potrebne kako bismo se što prije izvukli iz ove situacije.

Ranije je Miletić najavio da su svi istarski gradonačelnici za zatvaranje škola i da očekuje da će Zagreb potvrditi takvu odluku, što se i dogodilo.

Nastave nema od petka, a ne već od četvrtka jer je potreban jedan dan da se djeci daju upute što će se činiti dalje i koje su im obaveze.

Čelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je za Glas Istre da je ugodno iznenađen što je Vlada brzo reagirala na zahtijev is Istre.

Kako je objašnjeno, od ponedjeljka će se za više razrede osnovnih škola (od 5. do 8.) i srednje škole nastava odvijati virtualno.

Za niže razrede nastava će se odvijati preko televizije, odnosno HRT-a 3.

_____

Glavni savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček izjavio je u četvrtak da su škole jučer dobile upute kako se pripremiti za virtualnu nastavu ako zbog koronavirusa škole budu zatvorene, te istaknuo da tu pripremu svi moraju napraviti bez obzira na to kada počinje taj model.

“Škole su jučer dobile uputu kako se pripremiti. Prvi je korak aktivirati službene e-adrese koje imaju svi učenici i nastavnici i s njome, primjerice, pristupaju e-dnevniku. Više od 95 posto učenika to koristi i u posljednja dva mjeseca se ulogiralo, 90 posto učitelja, 85 posto u visokom obrazovanju. Ona manjina koja još to nije napravila to treba napraviti”, kazao je Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja.

Naglasio je da je to pripremna radnja koju svi moraju napraviti bez obzira na to kada počinje. Radi se za cijelu Hrvatsku, a sreća u nesreći je, dodaje, što postoji program Loomen na kojem je već 55.000 učitelja, a oni koji nisu, sad im je zadnja prilika da se unutra uključe.

“Dodatni korak koji sad svaki ravnatelj treba napraviti jest mala komunikacija unutar zbornice, dakle virtualna zbornica. Predmetni nastavnici dobit će informaciju direktno o predmetima u svojim virtualnim učionicama. Ovdje je mjesto gdje cijeli kolektiv može virtualno komunicirati. Nakon toga razrednik formira svoju zajednicu razreda gdje se na razini razreda može komunicirati”, pojasnio je Košiček.

Naglašava da je to kontinuirani proces koji se treba napraviti, pripremna radnja i ne govori se još o kretanju u to.

Danas se u cijeloj Hrvatskoj nastava odvija normalno, ističe savjetnik ministrice, a u petak će u Istarskoj županiji, gdje se zatvaraju škole, dobiti posebne upute.

/glasistre.hr, dnevnik.hr/

Pristupačnost