Najnovije vijesti

Očitovanje NSZSŠH o Odluci Ustavnog suda RH od 23. svibnja 2023. godine

Poštovani članovi NSZSŠH-a,

nadrealno zvuči da je u manje od 5 dana od potpisivanja za nas važnog Dodatka II TKU-a  kojim smo za vas ugovorili 50 eura veći regres, Ustavni sud RH donio odluku da je takav postupak diskriminatoran prema onima koji nisu članovi niti jednog sindikata, ali i prema  članovima sindikata koji nisu pregovarali jer nisu reprezentativni zbog malog broja članova.

Pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje temeljno je ljudsko pravo. Poslodavac je u odnosu na radnike uvijek u moćnijem i nadređenom položaju.  Radnici se stoga organiziraju u radničke udruge – sindikate kako bi imali predstavnike koji će se u njihovo ime boriti za njih.

Ne treba zaboraviti da je i poslodavcima koji zapošljavaju velik broj radnika praktično nemoguće pregovarati sa svakim pojedinačno, stoga je zdravorazumski očekivati potporu poslodavaca jačanju sindikalnog organiziranja. Samo radnik čija se prava poštuju može dati svoj maksimum na radnom mjestu što je u konačnici pretpostavka rasta i razvoja poduzeća i donosi direktnu korist poslodavcu. Sve navedeno već je prepoznato u mnogim europskim zemljama (Njemačka, Slovenija, Švicarska, Danska…), a odnedavno je i Hrvatska zemlja u kojoj je kroz Zakon o radu omogućeno jačanje sindikalnog organiziranja i pregovaranja.

U našoj zemlji još se nedovoljno prepoznaje potreba  udruživanja radnika u sindikate kao jedine stvarne zaštitnike radničkih prava. Hrvatska je doživjela egzodus radnika koji su mjesecima čekali svoje teško zarađene plaće često dovedeni do ruba nerazumnim zahtjevima poslodavaca. Praksa je bila produživanje ugovora o radu na određeno vrijeme unedogled uz male plaće i „rad na crno“ što je stvaralo egzistencijalnu neizvjesnost i besperspektivnost. Radnici koji su bili članovi jakih sindikata imali su bolju zaštitu i uspjeli su očuvati svoja radna mjesta.

I nakon svega neki i dalje ne vide da sindikati nisu sami sebi svrha, već da se promicanjem i zaštitom radničkih prava promiče i rast i razvoj naše domovine.

Konačno smo dočekali da Hrvatski sabor podupre prijedlog Vlade RH i usvoji Zakon o radu kojim se omogućuje poticanje sindikalnog organiziranja kroz ugovaranje nekih povoljnijih prava onima koji od svojih plaća odvajaju članarinu za rad sindikata i tako snose troškove kolektivnog pregovaranja sindikalne pregovaračke strane koja svojim radom ugovara bolje plaće i radne uvjete za sve.

Stoga odluka Ustavnog suda da se radi o diskriminaciji onih koji ne sudjeluju u financiranju sindikalnih aktivnosti, ali participiraju u svemu ispregovaranom, ukazuje na potpuno nerazumijevanje  procesa kolektivnog pregovaranja.

Ovom odlukom nanesena je nepravda ne samo vama, članovima našeg sindikata, već i svim članovima sindikata javnih službi čiji predstavnici pregovaraju.

Već više od 30 godina članovi sindikata u Hrvatskoj prepoznaju potrebu sindikalnog organiziranja i neprekidnog rada na poboljšanju svog ekonomskog i društvenog položaja dok se istovremeno rezultati njihovog rada primjenjuje na sve.

Je li to pravedno? Ustavni sud smatra da jest. Još jednom se pokazalo da pravo i pravda u Hrvatskoj ne stanuju na istoj adresi.

Doći će dan kada će se vaš doprinos unaprjeđenju radničkih prava u društvu prepoznati i vrednovati jer je to jedino pravedno, a društvo bez pravde nema budućnosti.

Budite ponosni jer ste vi oni bez kojih ne bi bilo niti jednog rasta plaća, niti regresa, niti božićnica, niti otklonjenih pravnih nepravdi koji opterećuju radnike, a na nama je kao vašim predstavnicima da se za vaš boljitak nastavimo boriti najbolje što znamo zajedno s vama jer sa sindikatom nitko nije sam.

 S poštovanjem,

 

 

PREDSJEDNICA NEZAVISNOG SINDIKATA

ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA

HRVATSKE

Nada Lovrić

 

Konferencija za medije sindikata javnih službi, 26.5.2023.
Pristupačnost