Najnovije vijesti

Obrazovni sindikati napustili pregovore bez termina razgovora o koeficijentima – 28. listopada 2019.

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama održava se u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Sa sastanka je odmah na početku izašao predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec

“Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama postavili su pitanje predstavnicima Vlade ima li Vlada određen termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku za rješavanje njihovih zahtjeva. Nakon razmišljanja predstavnika Vlade dobili smo odgovor da Vlada ne zna.”

Ministri i pomoćnici ministara koji imaju ovlasti sudjelovati u pregovorima odgovorili su da ne znaju”, pojasnio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec zašto su jako brzo otišli sa sastanka s predstavnicima Vlade oko osnovice plaća.

Kaže da će ostali sindikati pregovarati o osnovici pa njima ova dva sindikata daju povjerenje da će to dobro ispregovarati, a oni više neće sudjelovati u pregovorima.

Istaknuo je da su imali skupštinu sindikata i da je jedinstven stav s terena koji su im prenijeli sindikalni povjerenici da nema pregovora o osnovici dok se ne riješe zaostajanje i upravo to sada čine u ime 68.000 zaposlenih.

“Ignoriranje problema ga neće riješiti, premijer mora početi rješavati probleme, ne se od njih skrivati”, rekao je.

“Ovo je suluda zemlja. Umjesto da Vlada pregovara sa sindikatima, ona pregovara s koalicijskim partnerima i HNS si uzima ovlasti da pregovaraju u naše ime. Mi nismo HNS ovlastili da pregovara u naše ime i neka se maknu iz toga. Mogu nam pomoći kao koalcijski partner da kažu premijeru da treba sjesti za stol i rješavati problem i to je sve.”

Prosječna plaća učitelja nije 7200 kuna

Odbacio je medijske napise da je prosječna plaća učitelja 7200 kuna. Kaže da do tog iznosa dolaze samo učitelji koji su pred mirovinu, a početna plaća učitelja samca u Zagrebu je 5900 kuna.

Predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem kaže da se ignoriranjem problema samo produbljuje sukob i misli da Vlada itekako mora razmisliti je li ignoriranje pravi put.

Kaže da je štrajk u rukama svih zaposlenika u sustavu obrazvanja. “Zahtjevi zaposlenika nisu usvojeni i trajat će dok se ne usvoje zahtjevi, spreman je plan za štrajk i za sljedeći mjesec”, rekla je.

Kada je riječ o nadoknadi misli da su vodili računa o zaposlenicima, roditeljima i učenicima. “Vjerujte i vi u nas, mislim da smo napravili dobru organizaciju i da će svi biti zadovoljjni. Ne očekujemo pad, jedni druge svaki dan hrabrimo za bolje dostojanstvo i plaće.”

Kada je riječ o mogućnosti prijevremenih parlamentarnih izbora kaže da su za to odgovorni oni koji sjede u Vladi, a na pitanje podržavaju li ministricu Blaženku Divjak odgovara da ona može apelirati na razgovoru, ali kako vidi da je premijer ne sluša.

Nadali su se terminu sastanka o koeficijentima

Uoči sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je kako se i s ovog sastanka nadaju otići s terminom sastanka na kojem bi se razgovaralo o koeficijentima.

“Mi ćemo jasno postaviti pitanje rješavnja zaostanja plaća u osnovnom i srednjem školstvu, to su naši zahtjevi u štrajku, pregovori o osnovicama ne rješavaju naše probleme.” Vjeruje da će se danas moći dogovoriti termin sastanka o koeficijentima.

Komentirao je i na upit novinara izjave o premijeru Plenkoviću i Borg grupi, kao i visinu vlastite plaće.

“Premijer vjerojatno sam ne čita štampu nego ga krivo informiraju, nisam rekao da je on Borgovac nego da želi formirati novu grupu Borg jer će se uložiti nova sredstava za strane konzultante za nešto što je već u Hrvatskoj riješeno.

A što se tiče plaća, mogao me pitati rekao bih mu. Mi sindikati iznose plaća ne govorimo, a moja plaća je od 2013. ista i sada je niža od plaće državnog tajnika u ministarstvu ili pomoćnika ministra. Jednom sam smanjio bruto iznos plaće kada je SDP-ova Vlada snizila 2,4, i 9 posto tada sam smanjio svoju plaću za 9 posto.”

“Dali su 4 milijarde kuna za Uljanik, ja otvaram pitanje na ovoj pregovaračkoj sesiji da li 250.000 ljudi nije vrijedno isto koliko i jedno poduzeće kao što je Uljanik. Da jednom godišnje dobijemo onoliko koliko je dobio Uljanik”, poručio je uoči sastanka Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata.

_____

Aladrović: Do četvrtka ćemo odlučiti hoćemo li platiti štrajk – hrt.hr

Pristupačnost