Najnovije vijesti

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 24. siječnja Međunarodni dan obrazovanja, u proslavi uloge obrazovanja za mir i razvoj.

Bez inkluzivnog i pravednog kvalitetnog obrazovanja i cjeloživotnih mogućnosti za sve, države neće uspjeti postići ravnopravnost spolova i razbiti ciklus siromaštva koji za sobom ostavlja milijune djece, mladih i odraslih.

Danas 258 milijuna djece i mladih još uvijek ne pohađa školu; 617 milijuna djece i adolescenata ne zna čitati i raditi osnovnu matematiku; manje od 40% djevojčica u subsaharskoj Africi završi nižu srednju školu, a oko četiri milijuna djece i mladih izbjeglica ne ide u školu. Krši se njihovo pravo na obrazovanje i to je neprihvatljivo.“

Izvor: https://www.peace-ed-campaign.org/hr/event/international-day-of-education/2023-01-24/

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske gotovo 30 godina se bavi promicanjem važnosti obrazovanje te promicanjem i zaštitom prava zaposlenika sustava.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 24. siječnja Međunarodni dan obrazovanja, u proslavi uloge obrazovanja za mir i razvoj.

Jedan je nastavnik razgovarao s učenicima o tome što bi oni radili da imaju jako puno novaca. Neki su od njih rekli da ne bi radili ništa. Nastavnik ih je upitao zašto najbogatiji ljudi svijeta, kraljevi, poduzetnici i vlasnici mnogih nekretnina i tvrtki šalju svoju djecu u najkvalitetnije škole na svijetu bez obzira na cijenu školarine. Na to pitanje učenici su se zamislili. Neki su od njih shvatili su važnost obrazovanja.

Vlasnik jednog njemačkog lanca trgovina kozmetikom rekao je da on svojoj djeci neće ostaviti svoje bogatstvo, nego će im omogućiti najbolje škole koje postoje.

Roditelji čija djeca vole učiti često to doživljavaju kao nešto normalno, a roditelji čija djeca ne vole ići u školu to doživljavaju kao problem. I to govori o shvaćanju obrazovanja.

Obrazovanjem se stvara bolji svijet. Svakim novim znanjem, svakom pročitanom knjigom, stvaranjem kritičkog mišljenja čovjek raste, njegovi se horizonti šire.

Da ponovimo, euro uložen u obrazovanje nije potrošen, nego je uložen. I on se vraća. Poznat je slučaj kada je susjed rekao jednom nastavniku da je potrošio 100 eura tako da je uplatio tečaj stranog jezika. Nastavnik ga je ispravio da nije potrošio nego je uložio novac u učenje stranog jezika.

Upravo je to smjer kojim treba razmišljati Vlada RH i MZO pri povećanju materijalnih prava zaposlenika u obrazovnom sustavu RH. Obrazovanje je ulaganje, a ne trošak. I put k miru i boljitku.

Pristupačnost