Najnovije vijesti

NSZSŠH i SHU zatražili od Vlade RH povećanje koeficijanata za zaposlenike u školstvu – 14. lipnja 2019.

Dva reprezentativna sindikata u školstvu zatražila su u petak od Vlade povećanje plaća učitelja i nastavnika za oko 600 kuna bruto ili će, zaprijetili su, na jesen pokrenuti industrijske akcije.

Čelnici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare su predstavili svoj zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Različite osnovice plaće povećale bi se za koeficijent složenosti od 1,406, što bi za poslove učitelja i nastavnika značilo povećanje od 6,11 posto, kazao je Mihalinec i precizirao da bi povećanje iznosilo između 580 i 640 kuna bruto. Zbog različitih poreza i prireza na lokalnim razinama teško je reći koliko bi plaća porasla neto, a u Zagrebu bi to bilo oko 400 kuna, dodao je.

Dugo smo i pomno analizirali stanje i ovo je razuman i objektivan prijedlog, kazao je dodavši kako za to imaju podršku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Pozvao je pritom Vladu da donese uredbu kojom bi promjene stupile na snagu početkom rujna.

Sanja Šprem najavila je da će uputiti požurnicu Vladi i premijeru, a ako ne dobiju odgovor pokrenut će industrijske akcije.

Kurikularna reforma traži drastične promjene u radu, a njezino frontalno uvođenje znači znatno povećanje opsega poslova učitelja.

Provedba reforme presudno ovisi o entuzijazmu učitelja, zadovoljan učitelj je najbolji jamac za njezin uspjeh, a niske plaće ih demotiviraju, upozorila je Šprem.

Pogledajte snimku cijele konferencije za tisak.

Pristupačnost