Najnovije vijesti

Ne tražimo kruha preko pogače! – 29. listopada 2019.

Sindikati su objavili da se štrajk u školama nastavlja. Na konferenciji za novinare javnosti su se obratili predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

U srijedu se štrajka u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. U četvrtak se štrajka u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, kazao je Mihalinec.

“Sutra ćete dobiti informacije o najavama drugih naših aktivnosti jer štrajk nije jedina i dovoljna aktivnost za pritisak prema Vladi RH”, rekao je Branimir Mihalinec.

“97,47 posto zaposlenih odazvalo se današnjem štrajku, kazala je Šprem. Brojke dokazuju da ministrove prijetnje samo jačaju štrajk”, kazala je.

“Jučer smo ružno optuženi da smo željeli privatizirati pregovore za osnovicu plaće”, kaže Šprem.

“Izvode performans pokušavajući opstruirati štrajk”, dodala je.

“Bačena je smrdljiva riba”

“Tek devetog dana štrajka bila je bačena smrdljiva riba u obliku ‘kolike plaće imaju predsjednici sindikata’. To se uvijek dogodi. Nakon toga idu čudesne analitike kojima se želi dokazati da učitelji traže kruha preko pogače, da imaju puno ferija, da rade loše…”, kazao je Mihalinec.

“Najveći je problem koju plaću ima Sanja Šprem, koliku ja? To se može lako saznati, rekao je Mihalinec. Ministar Marić s dva klika mišem može doći do podataka o našim plaćama. Svi naši članovi dobro znaju kolike su naše plaće, zašto su tolike i nemaju problem s tim”, rekao je Mihalinec.  Sada je odjednom problem i što se sastajemo u luksuznom hotelu Falkensteiner u Zadru. Zašto se o tome sada govori, a već treći put u zadnjih 10 godina smo u istom hotelu?. Zašto smo u Zadru, Primoštenu i drugim gradovima na obali? Jer su izvan sezone cijene niže – dodao je.

/N1, vecernji.hr/

_____

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec bio je gost N1 Studija uživo

Na samom početku, Mihalinec se osvrnuo na izjave ministra Marića o proračunu:

“Slušao sam što je govorio Marić, trebalo bi pola emisije da se referiram na sve. Najednom je Vlada postala toliko nesigurna da bi trebala pozvati vanjske konzultante i solidno ih platiti kako bi provjerila vrijede li ovi naši izračuni. Sva istraživanja koja se rade, kažu da je do kraja 2017. godine najniži koeficijenti su kod socijalnih radnika i zaposlenih u obrazovanju”.

“Ja mislim da Vlada to samo treba provjeriti i onda bi znali da su naši izračuni točni, iako ja mislim da oni to već dobro znaju”, ističe Mihalinec.

Kazao je kako povećanje osnovice nije ponuda za rješavanje problema zaposlenih u obrazovanju.

“Zaostajanje ćemo riješiti samo ispravljanjem koeficijenata. Neka se riješi zaj zaostatak i idemo dalje rješavati ostale probleme. Vlada želi prikazati da mi sada tražimo kruha preko pogače”, rekao je Mihalinec.

Mihalinec je također naglasio kako je prosječna plaća vrlo nepouzdan podatak. “Ono što se može mjeriti je prosječna bruto plaća. Mi ne možemo utjecati na porezne olakšice za neto plaću, a ima raznih. Prave podatke o neto isplatama ima samo MZO i to oni kriju kao zmija noge”, kazao je.

“Svi ljudi ne dobivaju isto, ali jednaku bruto plaću dobivaju svi”, naglašava Mihalinec.

“Svatko razuman u ovoj zemlji smatra da Vlada i sindikati moraju sjesti za stol. Netko tko može rješavati problem treba sjesti s nama za stol. Sada imamo ignoriranje. I dalje komuniciramo preko medija”, rekao je Mihalinec.

Pristupačnost