Najnovije vijesti

Nastava počinje 7. rujna, mjere po regionalnom kriteriju – 23. kolovoza 2020.

U Hrvatskoj nastava sigurno počinje 7. rujna, mjere će se vjerojatno prilagođavati po regionalnom kriteriju ovisno o epidemiološkoj situaciji, razredni odjeli morat će se smanjiti, uvest će se po potrebi i smjenska nastava, posebna pozornost posvetit će se učenicima i nastavnicima s kroničnim bolestima pa je moguće da će oni nositi i N95 maske, a maske će se sigurno nositi u zajedničkim prostorijama, dok je moguće da će biti potrebne i u onim učionicama gdje neće biti moguće držati distancu.

To je zadnja verzija mjera za početak školske godine o kojoj se, kako doznajemo, i u subotu raspravljalo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji će sutra i objaviti upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i vrtićima, ali je moguće da će se te mjere još do ponedjeljka modificirati.

Odluka na epidemiolozima

Ostaje, naime, otvoreno pitanje nošenja maski – hoće li se one svugdje nositi u školama, ili samo u zajedničkim prostorijama, a najizglednije je da će se nositi pri ulasku i izlasku iz škole, na hodnicima i ostalim zajedničkim prostorijama, a da će u učionicama to biti iznimka tamo gdje se ne može držati fizička distanca među učenicima. Ministar Radovan Fuchs, kažu sugovornici, tu će odluku prepustiti epidemolozima.

Učenici nižih razreda u osnovnim školama, prema tim neslužbenim uputama, prali bi ruke samo sapunom, dok bi oni u višim razredima u učionicama ruke dezinficirali i dezinficijensom na bazi alkohola. Intencija je i da se smanje razredna odjeljenja i prema jedinicima lokalne i regionalne samouprave ići će uputa da probaju osposobiti dodatne prostorije za razrede, a da se eventualno tamo gdje je moguće uvede i smjenska nastava. Ideja je da grupe budu manje kako bi se držala fizička distanca, ali i ako dođe do zaraze, da se onda izolira manji broj učenika.

Kombinirani sustav

– Vjerojatno će se ići na varijantu da ne budu ujednačene mjere nego županijski ili mjesno prilagođene. Istra, primjerice, može početi s nastavom normalno uz poštivanje osnovnih mjera, dok će se u nekim mjestima u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Gradu Zagrebu ići na kombinirani sustav nastave u školi i na daljinu. Na nekom otoku gdje nema uopće zaraženih nastava sigurno može ići normalno. U nekim mjestima će vjerojatno samo mlađi ići u školu, dok će stariji imati nastavu na daljinu, a u nekim mjestima će se vjerojatno morati nastava posve preseliti online ako bude takva epidemiološka situacija. No, za svaku takvu odluku i za svako mjesto tražit će se dozvola Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – kaže naš sugovornik dobro upoznat s mjerama koje će se donositi.

Kako neslužbeno doznajemo, bilo je predviđeno da prijedlog mjera resornog ministarstva Vladi na uvid stigne u petak, no Fuchs je od premijera Andreja Plenkovića zatražio dodatna dva dana “peglanja” odluka.

Prema neslužbenim izvorima, najviše je prijepora između zdravstvene, odnosno epidemiološke službe i Ministarstva. I epidemiolozi i Ministarstvo slažu se da je najbolje za djecu da budu u školama, ali ne pod istim uvjetima.

Naime, stav je Ministarstva, kažu nam sugovornici, da se u školu svakako kreće 7. rujna, u svim županijama i sva djeca. S druge strane, epidemiolozi, koji također pozdravljaju odlazak u školu, smatraju da se ne može na svaku školu, razred ili regiju gledati isto. Situacija je, kaže nam sugovornik, različita po županijama. Prema tome, u nekima u ovom trenu ne bi trebalo biti problema da se odmah krene s nastavnom godinom, dok je u nekima situacija poprilično loša, pa neki epidemiolozi smatraju kako bi za takve županije bilo dobro da se malo odgodi početak školske godine dok se situacija ne stabilizira.
Također, nemaju sve škole iste uvjete. Neke po razredu imaju samo desetak učenika, a neke gotovo 30, stoga se i mjere zaštite ne mogu jednako provoditi. Osim toga, neke škole rade u jednoj smjeni, neke u dvije, dok postoje i one u kojima je, zbog većeg broja učenika, organizirana trosmjenska nastava.

Dvosmjenska nastava

Naši sugovornici kažu kako se razgovara o tome da bi bilo dobro da one škole koje rade u jednoj smjeni krenu s dvosmjenskom nastavom kako bi smanjile protok učenika. Kako doznajemo, za škole koje rade u dvije ili tri smjene govorilo se da se pronađe drugi model. Primjerice, da se tjedan dana radi od kuće, a tjedan u školi, i to zbog rasterećenja škola.
Poseban naglasak je na Zagrebu, gdje je velik broj škola devastiran u potresu koji je glavni grad pogodio u ožujku, zbog čega je jako puno učenika raspoređeno po drugim školama.
Prema riječima naših sugovornika, ministar Fuchs nije blagonaklon prema takvim rješenjima te inzistira na početku školske godine, a da eventualne probleme ili žarišta treba rješavati kako se dogode.

_____

Uloga nastavnika nije ista kao prije. Da, pandemija je vrijeme za izokrenutu nastavu – jutarnji.hr

Pristupačnost