Najnovije vijesti

Ministarstvo odgovorilo na pitanja Sindikata – 16. listopada 2020.

Naravno da se ne slažemo sa svim odgovorima, no tek sada kada imamo pisano očitovanje MZO-a možemo pokretati daljnje aktivnosti. U prvom redu odnosi se to na zaposlenike izrazito vulnerabilnih stanja ili bolesti, kao i zaposlenike koji su se zarazili u školskoj ustanovi.

Evo odgovora iz kabineta ministra Fuchsa:

“Pojedinačni učenici koji su u izolaciji u školi koja radi po modelu A prate okvirni godišnji izvedbeni kurikulum (GIK), digitalne obrazovne materijale koji se nalaze u elektroničkom udžbeniku i u digitalnim obrazovnim sadržajima (CARNet), kao i druge dostupne izvore. Također, na mrežnoj stranici https://i-nastava.gov.hr/ objavljeni su materijali te ostale važne informacije za provođenje nastave na daljinu. Ako je tehnički moguće praćenje nastave u realnom vremenu, škola može učenicima omogućiti i takav oblik nastave na daljinu. Nastavnici u okviru svog radnog vremena pružaju potporu učeniku, upućuju ih u e-sadržaje, prate njihov rad i izvršavanje obveza.

Navedeno je iskomunicirano s ravnateljima škola putem virtualnih sastanaka, kao i putem odgovora na  Česta pitanja i odgovori vezano uz povratak u skolu – azurirano 24. 9. 2020.

obavijesti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje navedeno je da osiguranik kojemu je od strane nadležnog epidemiologa utvrđena potreba izolacije, o čemu će HZZO zaprimiti obavijest, odmah se upućuje u izolaciju, a izabranog doktora je obvezan obavijestiti o tome telefonski ili putem maila. Ako osiguranik vrijeme koje je obvezan provesti u izolaciji u dogovoru s poslodavcem organizira na način da posao obavlja od kuće, ili na neki drugi način, tada ostvaruje pravo na svoju punu plaću, a o istom se treba izjasniti izabranom doktoru koji mu u tom slučaju ne utvrđuje privremenu nesposobnost za rad. Ako poslodavac ne može organizirati rad u ustanovi na način da radnik radi od kuće, radnik se javlja svom liječniku i ostvaruje pravo na naknadu plaće na teret sredstava HZZO-a. Za to vrijeme, ustanova može primiti zamjenu za radnika.

U Uputama  je navedeno da su svi djelatnici obvezni mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao. Kod dolaska i odlaska s posla, svim se djelatnicima preporučuje svakodnevno mjerenje tjelesne temperature bezkontaktnim toplomjerom, kao i utvrđivanje imaju li respiratornih simptoma ili znakove drugih zaraznih bolesti. Mjerenje temperature na ulazu u školu je preporuka te nije navedeno da taj posao mora obavljati drugi radnik, dakle, ako je škola organizirala mjerenje temperature na ulazu radnik si može i sam izmjeriti temperaturu te upisati u evidencijsku knjigu.

Ministarstvo je uputilo dopis Ministarstvu zdravstva s inicijativom da cijepljenje protiv gripe za radnike u odgojno-obrazovnim ustanovama bude besplatno te ćemo po primitku odgovora o tome obavijestiti sve školske ustanove.”

_____

Pročitajte na donjem linku i odgovore MZO-a na pitanja postavljena od strane ravnatelja srednjoškolskih ustanova vezanih uz održavanje nastave u okolnostima pandemije.

UHSR Odgovori na pitanja ravnatelja

Pristupačnost