Najnovije vijesti

Mihalinec: Sve ono što smo izvojevali štrajkom neće se dirati – 21. svibnja 2020

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava počeli su pregovori između odobra Vlade i predstavnika sindikata.

Čelnik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da ne bi govorio o štrajku dok ne vide kako će proći obje vezane ponude.

Na pitanje što je Vlada ponudila, rekao je da je razumljivo da, ako ponuda bude prihvatljiva njihovim članovima vezano uz dodatak TKU, pitanje koeficijenta i dodataka u obrazovanju će biti stavljeno ad acta zauvijek.

“Koeficijenti će se podizati temeljno sporazumu, neće se ići na izmjene sporazuma i ukidanje povećanja koeficijenata i dodataka u odgoju i obrazovanju. To je vezano uz Temeljni kolektivni ugovor”, rekao je Mihalinec i potvrdio da se ono što su izvojevali štrajkom neće dirati.

“Na stolu je pitanje zajedničko svim javnim i državnim službama i sindikati obrazovanja će dijeliti sudbinu svih zaposlenih u javnim službama onako kako oni odliuče sukladno novoj zanimljivoj ponudi Vlade”.

_____

Što konkretno predlaže Vlada RH?

Prvi sastanak danas odnosio se na prijedlog Dodatka II. TKU-a od prošlog tjedna, a koji su svi sindikati javnih službi odbili.
 
Vlada RH iznijela je novi prijedlog:
 • odgoda povećanja osnovice za plaće od 2% u srpnju za lipanj i 2% u studenom za listopad 2020. Osnovica za plaće povećat će se za 4% od 1.1. 2021. i iznosit će 6.044,15kn, koliko bi trebala iznositi od 1. listopada 2020.
 • u slučaju prihvaćanja odgode povećanja osnovice Vlada predlaže:
  • povlači se prijedlog o ukidanju plaćanja jubilarnih nagrada u 2020. godini;
  • o iznosu božićnice za 2020. godinu pregovori će se voditi tijekom listopada 2020. godine;
  • Vlada je spremna isplatiti regres za godišnji odmor u iznosu od 1.500,00 kn, ali putem Cro-kartice, na koji bi način osigurali da kompletan iznos regresa bude potrošen u korist hrvatskog turizma (smještaj, prehrana, nacionalni parkovi i parkovi prirode,i ostale ugostiteljske usluge…)
   • Vlada se obvezala poslati sindikatima sve o načinu i obliku korištenja Cro-kartice
    • Sindikati će tražiti da ukoliko način i oblik korištenja neće biti jasan, a realizacija Cro-kartice neće biti moguća do 1. srpnja 2020., Vlada isplati svima puni iznos regresa.
Drugi današnji sastanak bio je o prijedlogu Dodatka Sporazuma o dodatku na plaće u odgoju i obrazovanju.
Vlada je iznijela prijedlog:
 • U slučaju prihvaćanja Dodatka II. TKU-a povući će prijedlog Dodatka Sporazumu, što znači da će u odgoju i obrazovanju biti realiziran Sporazum, kao i da se neće mijenjati Uredba o koeficijentima.
Prema Vladinom prijedlogu radio se o vezanim odlukama.

_____

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić isto tako će “zanimljivu” ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima te je poručio kako sindikati odmah idu na interni međusindikalni sastanak.

“Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji”, ustvrdio je Ribić.

Objasnio je da ukoliko svi sindikati ne prihvate novu ponudu, da će se gledati kako je odlučila većina.

“Ako postoji dovoljan broj sindikata, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, onda se potpisuje. Ako nemate dovoljnu većinu onda takav dokument nije valjan, i onda je na Vladi na odluči”, kazao je Ribić.

“Što se tiče Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), prijedlog ne može još biti prihvaćen, moramo se konzultirati na našim tijelima. Osobno mislim da se o toj se ponudi mora razgovarati na način da se prihvate svi problemi liječnika koji do sada nisu rješeni. Što se HLS-a tiče, ne može biti samo ova ponuda”, rekla je nakon pregovora s Vladom predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Objasnila je da je ponuda Vlade da se osnovica ne podiže od 1. lipnja i 1. listopada za dva posto, ali da bi iznos osnovice, koji bi imali 1. siječnja 2021., ostano isti.

“Povišica bi dakle išla od 1. siječnja 2021. ukoliko se u međuvremenu u pregovorima s nekom drugom Vladom koja će doći ne bude promjena u tim pregovorima. Osnovicu bi onda imali kao da je bila povišica 1. lipnja i 1. listopada”, kazala je Čulinović Čaić.

daje kako se jubilarne nagrade i regresi neće dirati, jer su je već neki zaposleni dobili. O božićnici se za sada nije raspravljalo te je ostavljeno za jesen.

Istaknula je da postoji dug prema liječnicima vezan za neadekvatno obračunavanje i isplačivanje prekovremenog rada, za što su dobili i potvrdu Vrhovnog suda, a o čemu nisu dobili prijedlog na koji će se način, kojim tempom, i u kojim iznosima vratiti taj novac.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak također je kazala da će ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima.

“Spomenuli smo problematiku koju imaju medicinske sestre u pandemiji, sigurno moramo o tome dobro promisliti. Moramo sve gledati u jednom paketu, i ponudu i sve na što nam nije sada odgovoreno”, naglasila je Prašnjak.

Dodala je kako vjeruje da će sljedeći tjedan biti završni sastanak s predstavnicima Vlade.

 

Nakon sastanka ministar rada i socijalnog sustava Josip Aladrović ocijenio je kako su sindikati zadovoljni ponudom. Iduću srijedu održat će se još jedan sastanak. “Dogovorili smo se da, ako sindikati pristanu na ponuđene korekcije, uvjeti ispregovarani prije”, kazao je ministar.

“Direktna ušteda u odnosu na sadašnju situaciju je 450 milijuna kuna”, dodao je ministar te istaknuo kako je ponuđena i Crokartica putem umjesto isplate regresa putem koje bi se poticala domaća potrpšnja, što je i cilj.

Pristupačnost