Najnovije vijesti

Mihalinec: Očekujemo od Vlade RH da nam kaže zašto prosvjeti treba smanjiti plaće! – 14. travnja 2020.

Predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec bio je gost informativnog programa RTL-a. Komentirao je plan MZO-a o održavanju državne mature, a posebno najave mogućeg smanjenja plaća u javnim službama, odnosno u prosvjeti. Mihalinec je u razgovoru s novinarom RTL-a rekao kako očekuje poziv na pregovore s Vladom RH i da će Vlada reći zašto treba smanjivati plaće prosvjeti, zašto toliko te koliki bi bili učinci te mjere. Zašto solidarni trebaju biti samo zaposleni u javnim i državnim službama, a ne i svi koji rade i dobivaju plaću pa i oni koji u ovo vrijeme i izvrsno zarađuju.

Mihalinec je govorio i o problemu održavanja državne mature. “Državna matura se svakako treba provesti i ove godine, treba razmišljati pozitivno i očekivati da se održi u realnim rokovima, u lipnju ili srpnju, no sve ovisi o tome hoće li se moći stvoriti uvjeti koji neće ugroziti život i zdravlje učenika”, rekao je Mihalinec u utorak za RTL.

Ocijenio je da, ako dođe do provođenja mature  u lipnju i srpnju, za sve učenike treba osigurati i zaštitnu opremu, maske, rukavice te dovoljno dezinfekcijskih sredstava.

Smatra da se državna matura treba održati cijela jer ima dvije funkcije, završni je ispit i uvjet za upis na fakultete. “Kada se ona ne bi održala – ugrozili bi apsolutno sve mogućnosti realnog i kvalitetnog nastavka obrazovanja na bilo kakvom studiju”, istaknuo je.

Prijemne ispite Mihalinec ne vidi kao dobru alternativu za upis na fakultete jer su oni, ocijenio je, epidemiološki puno opasniji te izazivaju ogromne troškove. “Učenici bi trebali putovati na fakultete i sveučilišta gdje bi polagali prijemni ispit, onemogućilo da se istovremeno natječu na više fakulteta”, ustvrdio je.

Pogledajte prilog na RTL-u.

_____

SINDIKALIST MIHALINEC O SMANJENJU PLAĆA ‘Zašto solidarni trebaju biti samo u javnim i državnim službama, a ne svi oni koji rade i dobivaju plaću?’ – jutarnji.hr

Pristupačnost